SCHUUR, Jan van de

Jan
van de
Schuur
Geboren:
Delft
17 april 1913
Levensbeschrijving: 

De vader van Jan van de Schuur overlijdt als hij nog net geen jaar oud. Het gezin verhuist tussen 1920 en 1934 geregeld en woont achtereenvolgens in Wisch, Ermelo, Groot-Ammers, Rotterdam, Tholen, Sint-Annaland en Warmond. Jan heeft niet meer opleiding gehad dan de lagere school. Als hij 1931 in de Burgerlijke Stand van Tholen wordt ingeschreven, wordt als beroep ‘smid’ genoteerd

In januari 1937 vertrekt hij samen met de Delftenaren Gaemers en Krul naar Spanje. Gaemers verklaarde dat hun reis betaald was 'door een onbekende man' - alle drie zouden zij te werk zijn gesteld bij de reparatie van legerauto's maar Krul en van de Schuur zouden na enige tijd elders in Spanje te werk zijn gesteld. Gaemers beweerde nooit aan het front te zijn geweest; Jan van de Schuur moet daar wel zeker geweest zijn want hij valt uiteindelijk in handen van de vijand. Op 10 juli 1942 blijkt van de Schuur vrijgelaten te zijn uit krijgsgevangenschap; volgens de consul te Madrid heeft hij niet in de gebruikelijke kampen gezeten maar in een 'Reformatorio de Adultos" - hij zou daar op de ziekenzaal hebben gelegen en zijn vrijgelaten wegens 'een gebrek aan bedden'.

In het schrijven aan het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen blijkt Jan "Schuur-Krauwel" te heten: zijn moedersnaam was Krouwel en kennelijk heeft hij zich naar Spaanse gewoonte met de namen van beide ouders getooid.

Genoemde van Schuur-Krauwel is 29 jaren oud. De heer Tengbergen schrijft dat het moeilijk is zich een indruk omtrent hem en zijn ware bedoelingen te vormen. Hij zegt destijds in Nederland te hebben gewerkt, eerst als smidsleerling daarna als mecanicien. Toen hij in Nederland werkeloos werd heeft hij vrijwillig dienst genomen in het Spaansche roode Leger. Hij leefde in Spanje met eene Spaansche vrouw en heeft van haar een natuurlijken zoon. Het zoude naar ik meen gewenscht zijn zoo dit individu na aankomst te Curaçao aldaar voorlopig in observatie te houden.

In 1942 kan Jan van de Schuur samen met de krijgsgevangen Nederlandse interbrigadisten Johannes DeutekomJohan LeusinkAdriaan van Mill, Julius OsterlohJan van NelfenJean RosellePiet Seegers, Jacob Verboven en Sake Visser en een aantal Nederlandse vluchtelingen, die waren vrijgelaten uit het kamp Miranda de Ebro, vertrekken uit Spanje.  Deze groep van totaal 50 man vertrekt per boot, de “Cabo de Hornos”, vanuit Vigo naar Trinidad. Na twee maanden gaan ze naar Curaçao, en vandaar gaan de interbrigadisten naar Canada waar worden ze opgenomen in de toen net opgerichte Prinses Irene Brigade. In 1944 stapt hij over naar de Nederlandse marine en bleef daar in dienst tot 1946. Hij was toen getrouwd met een vrouw met de Britse nationaliteit.

Hij is hij na 1947 weer in Nederland en vestigt zich in Warmond. Hij krijgt in 1948 zijn Nederlanderschap weer terug. Als beroep wordt in de naturalisatiewet ‘loodgieter’ vermeld. Vervolgens vertrekt hij in 1948 naar ‘het buitenland’. Over het verdere verloop van zijn leven is niets bekend.

Bronnen: 
  • Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Defensie te Londen; Ministerie van Oorlog te Londen en afwikkeling daarvan, 1941-1947, nummer toegang 2.13.71, inventarisnummer 124
  • Nationaal Archief 2.09.22, Ministerie van Justitie, 1914-1940 (Geheim Archief), inventarisnr 16808
  • Nationaal Archief, 2.05.286, Gezantschap Spanje 1939-1954 – inventarisnr 652
Auteur: 
Yvonne Scholten
Laatst gewijzigd: 
16-06-2021
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Chauffeur
Adres: 
Raamstraat 92
Woonplaats: 
Delft
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
24-01-1937
Nederlanderschap afgenomen: 
ja
Nederlanderschap teruggegeven: 
13-01-1948
Vader: 
Willem van de Schuur
Beroep vader: 
opperman
Moeder: 
Grietje Krouwel
Beroep moeder: 
werkster