Dirk Marius de Vries werd op 16 maart 1906 in Amsterdam geboren in het gezin van Libbe de Vries en Maria Lausberg. Hij studeerde aan de Technische Hogeschool van Delft en werd vliegtuigconstructeur van beroep.
Op 5 februari 1931 trouwde hij met Alida Margaretha van Dijk. Ze kregen een dochter, Annemarie Alida Margaretha. Vanwege de geestesgesteldheid van Alida – ze was geestesziek - strandde het huwelijk. Hun dochtertje werd aan Dirk toegewezen.
In Amsterdam leerde Dirk de verpleegster Annie Ven kennen, met wie hij een relatie kreeg. Hij had linkse, anarchistische sympathieën. Dit zou de reden kunnen zijn waarom hij in 1937 naar Spanje vertrok. Annie reisde hem achterna. Beiden zouden Ben Sajet hebben gekend, die hen geholpen zou kunnen hebben met hun onderneming.
Dirk werkte naar alle waarschijnlijkheid eerst als ingenieur in een fabriek in de buurt van Valencia. De reden waarom hij daar vertrok is niet duidelijk. Annie kwam te werken in het Hollands hospitaal Villaneuva de la Jara. Niet lang nadat ze daar was aangekomen zou ze naar Albacete zijn gereisd om vervolgens met Dirk terug te komen. Hij verbleef met haar op het medisch complex, wat tegen de regels was omdat hij daar zelf niet werkte. Een zekere Alfred Reinert, een Duitse administrateur die in juni 1937 naar Spanje was gekomen en die als administratief secretaris in Villaneuva, rapporteerde hierover.
Hij schreef dat Dirk op het complex woonde en mee at, terwijl de administratie hier niet van op de hoogte was gesteld. De toenmalige hoofdarts Dr. Glaser zou hiervan op de hoogte zijn geweest en hiervoor (onofficieel) zijn goedkeuring hebben gegeven. Ook zou de vrouw van Dr. Glaser, Therese Maria, volgens Reinert, Dirk werkkleding hebben gegeven, zonder de administratie hierover in te lichten. Daarbij, zo schreef Reinert, was het onduidelijk waarom Dirk uit de fabriek bij Valencia was vertrokken en zou hij twee mensen hebben geholpen die werden beschuldigd van diefstal. Hierom voelde Reinert het als zijn plicht, zo schreef hij, verslag te doen van de aanwezigheid van deze Dirk.
Hoe de situatie werkelijk zat en of Dirk uiteindelijk in Villaneuava mocht blijven of niet is niet duidelijk. Ook over zijn verdere tijd in Spanje is weinig bekend.
Dat hij terug naar Nederland keerde staat in ieder geval vast. Hij trouwde met Annie op 6 april 1938 in Vlissingen. Twee jaar later werd hun eerste zoon geboren, Dirk Marius (6 januari 1940, Vlissingen).
In Vlissingen werkte Dirk als vliegtuigconstructeur op de tekenkamer van De Schelde. Toen deze afdeling van de Schelde in 1942 werd opgeheven, vertrok het gezin naar Parijs, waar hij in dienst trad bij de vliegtuigfabriek van de Société Nationale de Constructions Aéronautiques du Nord in Sartrouville.
Op 5 mei 1943 werd hun tweede zoon, Hubert Philipe, geboren. In het gezin groeide ook Dirks dochter uit zijn eerste huwelijk op.
Op een dienstreis naar Straatsburg voor het Regeringscommissariaat voor Repatriatie - Nederlandse Missie bij de Franse Regering, waar Dirk inmiddels werk had gevonden, werd hij op 15 augustus 1945 in Schiltigheim aangereden door een Franse legerauto. Hij overleed de dag erna aan zijn verwondingen.
(Met speciale dank aan Hubert de Vries, zoon van Dirk Marius de Vries en Anna Marie Ven)
- https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken/zoeken/document/a2apersonid/480783744/srcid/47914226/oid/34
- http://www.pondes.nl/detail/i_d.php?inum=12054296
- http://www.zeeuwsarchief.nl/zoeken/?q=ven+anna+&tab=people
- ‘Ingezonden stukken, hulp aan Spanje’, Het Vaderland: Staat en Letterkundig Nieuwsblad, 8 juli 1937.
- http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010017294:mpeg21:a0214
- Nationaal Archief 2.09.22, Ministerie van Justitie, 1914-1940 (Geheim Archief), inventarisnr 16810
- Copie conforme Acte de Décès N° 2514/1945 dd. Strasbourg, 31.V.1946. In bezit van Hubert de Vries, zoon van Dirk Marius de Vries.
- Nationaal Archief, AMBASSADE TE PARIJS (1943-1955)
- 1, ORGANISATIE EN PERSONEEL, 958, Stukken betreffende het Regeringscommissariaat voor Repatriatie/Nederlandse Missie bij de Franse regering, 1944-1947. 1 omslag