BIJMHOLDT, Hendrik

Hendrik
Bijmholdt
Geboren:
Gasselte
13 april 1910
Levensbeschrijving: 

Volgens de Centrale Inlichtingendienst CID was Bijmholdt communist en was hij in Spanje in krijgsdienst geweest. Volgens Gustav kwam hij in juli 1937 in Spanje aan en zou hij lang in de gevangenis hebben gezeten. Hij staat op Gustav's lijst van 'gedemoraliseerde elementen'. Zoals te doen gebruikelijk laat Gustav niet weten wat de reden van zijn arrestatie zou zijn geweest. Zijn naam komt voor op de transportlijst die in november 1938 door consul Schlosser in Barcelona werd opgesteld voor de Nederlandse autoriteiten om te zorgen dat deze Spanjestrijders een 'laissez-passer' kregen voor de treinreis door Frankrijk terug naar huis- onder begeleiding van Nederlandse consuls.

Erik Gerritsma, die onderzoek doet naar het communistisch verzet in Kennemerland, schrijft: 

Hendrik Bijmholdt werd, samen met 9 andere communisten, in de nacht van 21 op 22 januari 1943 in opdracht van de SD door de Nederlandse politie gearresteerd. De arrestatie maakt deel uit van de Velser Affaire. Bijmholdt schreef over zijn arrestatie in 1946 een brief aan Het Vrije Volk, afgedrukt in diezelfde krant op 19 april 1951, pagina 7 : "VERKLARINGOndergetekende, H. Bijmholt, wonende Kastanjestraat 8 te IJmuiden-Oost, verklaart, dat hij op 21 januari 1943, des nachts om half drie gearresteerd is door de rechercheurs Baart en Kuntkes. Door deze IJmuidense politiemannen is hij per celwagen naar de S.D-kazerne in de Euterpestraat te Amsterdam vervoerd, des avonds naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Na enige weken, op 3 Maart 1943, werd hij overgebracht naar Vught en op 24 Mei 1944 naar Dachau. Toen ik in de celwagen, die mij naar de Euterpestraat te Amsterdam vervoerde, plaats nam, trof ik daar aan Piet Wey, J. Strengholt, S. Warmenhoven, J. Sieraad, W. Kuiper, R. Dallinga, K. Maarschalk de Weert en A. Visser; voorts een mij onbekende, die later weer werd vrijgelaten. Allen werden diezelfde nacht door Kuntkes en Baart gearresteerd. Ook de rechercheurs K. Haak en Ter Lindert waren in de celwagen aanwezig ter bewaking. Piet Wey deed de rechercheurs, o.a. aan Ter Lindert en Haak, het voorstel om gezamenlijk onder te duiken, ten einde uit de handen der Duitsers te blijven. Dit voorstel werd echter afgewezen. Piet Wey, die later gefusilleerd is, heeft mij verklaard, dat de rechercheur Kuntkes bij aankomst in de Euterpestraat, het transport Nederlandse gevangenen aan de Duitse commandant meldde, met opgeheven arm, uitroepend: "Heil Hitler"! Van dit transport zijn Piet Wey, S. Warmenhoven en J. Strengholt gefusilleerd. W. Kuiper, J. Sieraad en K. Maarschalk de Weert zijn in concentratiekampen overleden. Slechts ondergetekende, A. Visser en R. Dallinga, welke laatste ten gevolge der doorgestane ontberingen nog in een ziekenhuis verblijft, hebben deze arrestatie overleefd.IJmuiden-Oost, 15 Januari 1945"
Bronnen: 
  • IISG - Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Collectie Komintern - CPH/CPN , rol 45
  • CID : http://resources.huygens.knaw.nl/pdf/cid/2200-2299/2232.pdf, BVD 59/76 -Door de CID opgestelde lijst van links-extremistische personen geordend per gemeente, met alfabetische klapper, 1939. 
  • Nationaal Archief  2.09.45, Den Haag, Ministerie van Justitie: Rijksvreemdelingendienst (RVD) en Taakvoorgangers, nummer toegang 2.09.45, inventarisnummer -1569
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.36-L.174
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.404-L.13
Auteur: 
Yvonne Scholten
Laatst gewijzigd: 
26-07-2021
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Metaalbewerker
Overtuiging: 
Communist
Adres: 
Kalverstraat 23
Woonplaats: 
Ijmuiden
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
juli 1937
Datum terugkeer: 
december 1938
Nederlanderschap afgenomen: 
ja
Nederlanderschap teruggegeven: 
11-02-1955
Vader: 
Geert Bijmholdt
Beroep vader: 
arbeider papierfabriek
Moeder: 
Annechien Kremers
Datum getrouwd: 
15-09-1932
Partner: 
Petronella Alida Johanna van Assema