CORNET, Piet

Piet
Cornet
Geboren:
Amsterdam
12 januari 1902
Overleden:
Amsterdam
2 september 1967
Levensbeschrijving: 

Piet was de oudste en enige zoon in een gezin met vijf kinderen. Zijn kinderjaren bracht hij door in het Noordwestelijke deel van de Amsterdamse buurt de Pijp, in de straten achter de Heinekenbrouwerij. Hij zou trouwens zijn hele verdere leven in de Pijp blijven wonen. In 1922 moest hij in militaire dienst. Eerst was hij ingedeeld bij de vesting- en later bij de kustartillerie. Maar hij werd na een paar maanden “ontslagen wegens lichaamsgebreken”. In de twintiger en dertiger jaren was hij metaalbewerker, diamantslijper, los werkman en zeeman. 

Op 2 april 1937 kwam Piet Cornet, toen nog vrijgezel, aan in Spanje en werd ingedeeld in het Duitse Thälmann-bataljon van de XIde Internationale Brigade en zal waarschijnlijk hebben gevochten in de slag bij Brunete ten westen van Madrid in de bloedhitte van een zomer in het binnenland van Spanje, juli 1937. 

Het doel van dit Republikeinse offensief was de belegering ten westen van Madrid ongedaan te maken en de Republikeinse troepen in het omsingelde Asturië in het noorden een adempauze te verschaffen.

Op 9 juli, de vierde dag van dit Republikeinse offensief, werd de XIde Brigade ingezet als voorhoede van de 35steDivisie om een nationalistische tegenaanval af te slaan. De dag daarna veroverde deze brigade samen met de Spaanse Xde Brigade met hulp van zes 

T-26 tanks het dorp Quijorna en stelde zodoende de westelijke rechterflank van het Republikeinse offensief veilig. Maar na twee weken had de Franco-luchtmacht, met z’n Italiaanse en Duitse vliegtuigen en de luchtmacht van het Duitse Condor Legioen een overwicht in het luchtruim verkregen. De Duitsers zetten toen voor het eerst de voor die tijd hypermoderne Messerschmitt Bf-109 in. Dit toestel zou gedurende de Tweede Wereldoorlog het standaard jachtvliegtuig van de Luftwaffe blijven. 

De Republikeinse eenheden kregen steeds meer gebrek aan voorraden. De soldaten leden zwaar onder de blakerende  hitte op de kale vlaktes en hadden constant gebrek aan eten en vooral drinken. Franco begon met verse troepen uit het noorden, aangevoerd met vrachtwagens geleverd door de Amerikaanse bisschoppen en oliemagnaten, een massale tegenaanval zodat het Republikeinse leger gedeeltelijk moest terugtrekken en het pas veroverde stadje Brunete moest opgeven. Een kwart van de 14.000 buitenlandse vrijwilligers in vijf internationale brigades die aan dit  offensief hadden deelgenomen waren gedood, gewond of vermist.

Aan het eind van dezelfde maand was Piet Cornet met een gevaarlijke, door vuil in een wond veroorzaakte infectie in zijn arm en met epileptische aanvallen opgenomen in een hospitaal. Op 14 augustus adviseerden de artsen dat hij gerepatrieerd moest worden. Op de 17de  ontving hij als afgekeurde (‘inutil’) soldaat 150 pesetas  (toen ongeveer een Nederlands half arbeidersweekloon) en met gratis treinvervoer keerde hij naar huis terug. Piet kwam zonder hulp en inmenging van de Nederlandse gezantschappen in het buitenland in Amsterdam terug. De autoriteiten in Nederland waren niet bekend geraakt met zijn Spaanse avontuur en daardoor is hem nooit zijn nationaliteit afgenomen.

 

Bronnen: 
  • Stadsarchief Amsterdam
  • Servicio Historico Militar – Documentación Roja – Brigadas Internationales,  Avila
  • Antony Beevor, The Battle for Spain – 2006
  • Hugh Thomas, The Spanish Civil War – 2001
  • Alexander Clifford, The Peoples Army in the Spanish Civil War – 2020  pp. 72-115
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.2-D.290
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.403-L.14
Auteur: 
Ton Hegeraad, Yvonne Scholten
Laatst gewijzigd: 
22-04-2020
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Zeeman
Adres: 
van Ostadestraat 173"'
Woonplaats: 
Amsterdam
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
02-04-1937
Datum terugkeer: 
30-08-1937
Vader: 
Pieter Cornet
Moeder: 
Elisabeth Geertruida Francina Vernee
Datum getrouwd: 
25-11-1942
Partner: 
Maria Cornelia Offerman
Kinderen: 
4 kinderen