Van Egmond stond in de omgeving van Beverwijk bekend als een ultra-linkse jongen. Zijn politieke voorkeur is naar alle waarschijnlijkheid ook bekend geweest bij J.P. Konings. Konings was een communist en in de omgeving Noord-Holland heeft hij veel jonge mannen geronseld voor de strijd in Spanje. Van Egmond was een van de tien jongens uit Beverwijk die uiteindelijk afreisden naar Spanje. Zijn reis liep vanuit Beverwijk naar Amsterdam. In Amsterdam stapte Van Egmond op de trein naar Parijs waar hij door de communistische partij daar werd opgevangen.
Vanuit Parijs trokken de mannen met een georganiseerd transport verder naar Albacete. In Albacete kregen ze een korte, militaire training. Hier traden ze officieel toe tot het leger van de Spaanse republiek en kregen zij hun militaire uniformen. Met de nieuwe uniformen en de korte training werden zij naar het front gestuurd.
Verdere belevenissen van Van Egmond tijdens zijn tijd in Spanje zijn onbekend. Naar alle waarschijnlijkheid is hij wel voor een langere periode in Spanje gebleven, want hij kwam op 23 februari 1939 pas terug in Beverwijk. Van Egmond is uiteindelijk via Den Helder teruggekeerd naar Nederland. Ook hij is stateloos geworden.
In "De eerste Beverwijkse slachtoffers van het fascisme" schrijft auteur Jan van der Linden dat Van Egmond in de meidagen van 1940 naar Engeland wist te vluchten. Hier nam hij op 24 september 1940 dienst in het Engelse leger. Hij was o.a. boordschutter en volgens de overlevering een heel goede schutter.
- Historisch Genootschap Midden-Kennemerland, Leden Bulletin 29, 2006
- Jan van der Linden, "De eerste Beverwijkse slachtoffers van het fascisme"
- Gemeente Archief Beverwijk 1934 – 1939.
- Toegang 3719, Inv.nr. 157
- Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.404-L.20