KRAAIJENBRINK, Teunis

Teunis
Kraaijenbrink
Geboren:
Rotterdam
19 juni 1908
Overleden:
Amsterdam
30-11-1977
Levensbeschrijving: 

Bijna twee volle jaren is Teunis Kraaijenbrink in Spanje geweest. Hij heeft er aanvankelijk gevochten in de 15de brigade, daarna is hij na een ziekbed in de sanitaire dienst terecht gekomen. Hij heeft er gewerkt als verpleger maar later ook als kok, onder andere in het hospitaal van Villanueva de la Jara. Het weinige dat we over hem weten is afkomstig van Gustav. In het algemeen is dat een onbetrouwbare bron - maar voor zijn meer zakelijke mededelingen en zeker ook als het om gunstige beoordelingen gaat, mogen we wel een beetje op hem afgaan. Teunis zou door reumatische aandoeningen gevloerd zijn geweest. In de sanitaire dienst stond hij bekend als een betrouwbaar en vlijtig werker. Zijn naam wordt genoemd op de transportlijst van gewonden die op 20 december 1938 onder consulaire begeleiding naar Nederland terugkeren. Er is sprake van twee zwaargewonden - daar worden geen namen bij genoemd. 

In de Tweede Wereldoorlog wordt Teunis Kraaijenbrink  tewerkgesteld in Duitsland. Eind 1944 trouwt hij in Siegen met de Poolse Domicela Pokorny. Daarna gaan ze in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt wonen. Teunis Kraaijenbrink werkt dan als kok in Amsterdam.

Bronnen: 
  • Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Justitie: Rijksvreemdelingendienst (RVD) en Taakvoorgangers, nummer toegang 2.09.45, inventarisnummer 1570
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.404-L.40
  • Stadsarchief Amsterdam – Indexen
Auteur: 
Yvonne Scholten, Ton Hegeraad
Laatst gewijzigd: 
11-01-2021
Overige gegevens
Sekse: 
man
Functie: 
Verpleger, Kok
Adres: 
Meerdervoortstraat 93
Woonplaats: 
Rotterdam
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
00-01-1937
Datum terugkeer: 
20 -12-1938
Gewond: 
ja
Nederlanderschap afgenomen: 
ja
Vader: 
Leendert Kraayenbrink
Beroep vader: 
Bootwerker
Moeder: 
Maria Magdalena Elisabeth Cramer
Partner: 
Domicela Pokorny
Kinderen: 
2