RUNDE, Herman

Herman
Runde
Geboren:
Amsterdam
27 juli 1907
Levensbeschrijving: 

Herman Runde was weliswaar in Amsterdam geboren maar woonde tot 1922 bij zijn Duitse vader en Nederlandse moederin Hamburg en had hierdoor de Duitse nationaliteit. Zijn jongere broer en zuster werden in Hamburg geboren. Nadat zijn Nederlandse moeder van zijn vader gescheiden was vertrok zij met de 14-jarige Herman naar Amsterdam en trouwde met David Horneman. Ze kreeg nog drie kinderen waarvan één maar twee maanden oud werd. In 1928 stierf haar tweede man. 

Herman, die in 1927 weer naar Hamburg was gegaan, kwam toen terug bij zijn moeder. Wat later kwamen ook zijn jongere broer en zuster weer bij hun moeder wonen. Herman vertrok met zijn broer in 1929 weer naar Hamburg. Zijn zuster trouwde met een Nederlander. Herman kwam in 1930 weer terug en ging  in de buurt van zijn zuster in Purmerend wonen. De laatste vermelding van Herman in Nederland is in het Bevolkingsregister van Purmerend:

“20 Aug 1937  Spanje   P.K. toegez. Inspecteur v. Leijens”

Volgens een in Albacete, het hoofdkwartier van de Internationale Brigades, opgemaakte lijst: Rapport du 8 Juin 1937 11e Brigade Liste des camerades Néerlandais” was hij op 2 juni in Spanje aangekomen. Een week later staat Herman Runde op een vertreklijst van een “Groupe Néerlandais”. Vertrek naar de opleidingskazerne in het nabij gelegen Madrigueras en daarna naar het front bij Madrid? 

Op 6 juli 1937 begint even ten westen van de Spaanse hoofdstad een Republikeins offensief om de Nationalistische druk op Madrid te verlichten: de slag om Brunete. Alle vijf de Internationale Brigades nemen hier aan deel. Binnen drie weken sneuvelen 4300 van de 13.353 Internationale Brigadisten. Bijna 5000 van hen liggen in het hospitaal.

Is Herman Runde één van de gesneuvelden? Zijn naam wordt hierna nergens meer vermeld….

Bronnen: 
  • Stadsarchief Amsterdam
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.2-D.235-L.21
  • Waterlands Archief, Purmerend
  • Archief Internationale Brigades, Moskou
  • Antony Beevor, The Battle for Spain – 2006
Auteur: 
Ton Hegeraad
Laatst gewijzigd: 
31-08-2018
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Zandspuiter
Adres: 
Hugo de Grootstraat 53
Woonplaats: 
Purmerend
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
02-06-1937
Vader: 
Theodor Hermann Amandus Runde
Moeder: 
Christina E;isabeth Meijer