Leendert van der Vegt groeide op in diverse Amsterdamse volksbuurten (Jordaan, Staatsliedenbuurt, Oostelijke eilanden en Indische buurt). Soms verbleef de familie tijdelijk in Den Helder. Zijn vader, zeeman van beroep, overleed in 1936 in Surabaya. In datzelfde jaar trouwde Leendert met Johanna Elisabeth Timmers en werd hun zoon geboren. Dit kindje overleed na 4 maanden. Leenderts jongste broertje overleed een maand later, ook pas 4 maanden oud.
In september 1937 vertrekt Leendert van der Vegt naar Spanje. In Brussel loopt hij zijn buurtgenoot Gerrit Jan Wiggermans tegen het lijf, net als hij onderweg naar Spanje. Gezamenlijk vertrekken ze naar Parijs. Gerrit Jan Wiggermans blijft waarschijnlijk nog een weekje in Parijs, want Leendert komt samen met Janus van Esch na een tocht door de Pyreneeën op 14 september aan in het grensplaatsje Massanet. Twee dagen later komen zij met nog een Nederlander, Jacobus Planken en meer dan 100 andere internationale vrijwilligers aan in Albacete, hoofdkwartier van de Internationale Brigades. Over zijn wederwaardigheden tijdens de Spaanse Burgeroorlog is niets bekend. Wel weten de Nederlandse autoriteiten dat hij naar Spanje is gegaan, want zijn Nederlandse nationaliteit wordt hem afgenomen.
Er is sprake van dat hij in februari 1938 gesneuveld zou zijn bij Caspe, maar dat lag toen 70 kilometer achter het front. Bovengenoemde Gerrit Jan Wiggermans verklaarde in april 1938 bij de Nederlandse Consul-Generaal in Parijs dat Leendert aan tyfus is overleden. De familie vraagt eind 1938 om inlichtingen over Leendert via het “Comité d’Aide au Peuple Espagnol”(Comité voor Hulp aan het Spaanse Volk)te Parijs. Op 23 november komt er antwoord uit Barcelona van de Chef van de Administratieve Sectie van de Internationale Brigades. Deze verklaart dat Leendert van der Vegt is gevallen bij Grãnén op 8 november 1938 en opgenomen is geweest in de XIde Internationale Brigade.
Maar Grãnén was sinds maart 1938 al in Nationalistische handen en lag in november 90 kilometer van het front verwijderd. Bovendien waren de Internationale Brigades sinds eind september van het front teruggetrokken en in oktober officieel opgeheven, al was meer dan de helft van de 7102 nog aanwezige internationale vrijwilligers tot Spanjaard genaturaliseerd en weer opgenomen in het Republikeinse leger.
Op 30 augustus 1948 wordt Leendert van der Vegt in het Bevolkingsregister van Amsterdam officieel doodverklaard met de vermelding:
“ In December negentienhonderd zeven en dertig, is nabij Caspe in Spanje overleden: van der Vegt, Leendert, oud twintig jaar, ….”
- Stadsarchief Amsterdam
- Nationaal Archief, De Haag , 2.04.80 Bureau Nationale Veiligheid, Inv. nr. 1435
- Nationaal Archief, 2.05.03, Ministerie van Buitenlandse Zaken, A-dossiers 1815-1940, A-197-bis Spanje, Hulp en Bijstand i.v.m. onlusten in Spanje, nr 1676
- IISG, Cpn archief map 1716 , Gegevens van het Republikeins Spaanse Ministerie van Defensie betreffende Nederlandse Spanjestrijders, na verzoek van familieleden in Nederland opgesteld. Verstuurd als bijlagen bij een brief van André Marty (PCF), 1950. Met een lijst van oud-Spanjestrijders. 1937-1938, 1940 en z.j.
- Antony Beevor, The Battle for Spain – 2006
- Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.35-L.115