Matthijs de Koning is geboren op 29 maart 1913 in Vlissingen. Zijn vader, Jacobus Hubertus de Koning trouwt 16 maart 1916 met de kostuumnaaister Johanna Olijslager. Matthijs heeft nog een jonger zusje.
Het beroep van vader was scheepsmaker. Dat verklaart mogelijk dat het gezin regelmatig verhuist naar havenplaatsen: vader was afkomstig uit Den Helder, verhuist naar Vlissingen, maar verhuist later weer naar Den Helder en vervolgens naar Rotterdam.
In 1937 woont Matthijs in Den Helder en op 15 januari vertrekt hij samen met Paul van Helden en Jan Scheurwater naar Spanje. Volgens een ongedateerde lijst is hij ingedeeld bij de 3de compagnie genaamd Henri Vuillemin van de 13de brigade. Hij heeft het gebracht tot sergeant. De immer wat zuinige Szinda heeft over De Koning niet veel te melden, behalve dat hij bij het Ebro-offensief gewond is geraakt. Dat betekent dat hij in juli 1938 nog in Spanje is. Gezien de lange tijd die hij in Spanje heeft doorgebracht is het merkwaardig dat er niet meer over hem bekend is.
Hoe hij terug is gekomen naar Nederland is niet bekend: hij staat niet op de zogenaamde Schlosser-lijst, de lijst met Nederlandse Spanjestrijders die in december 1938 werden gerepatrieerd en op 5 december aankwamen in ons land. En hij zit ook niet bij het gewondentransport dat twee weken later naar Nederland vertrok. Hij is er in ieder geval niet in geslaagd zijn verblijf in Spanje verborgen te houden voor de Nederlandse autoriteiten, want hij verliest het Nederlanderschap.
Maar hij is teruggekomen en vestigt zich in Rotterdam. Hier trouwt hij op 2 juli 1942 met de 23-jarige Elisabeth Nobel. Zijn Nederlanderschap krijgt hij terug bij wet van 13 maart 1948. Daarbij staat vermeld dat hij op dat moment woonachtig is in Maastricht en van beroep opzichter. Verder is er over hem niets bekend.
- Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.404-L.44
- Nationaal Archief, 2.05.286, Gezantschap Spanje 1939-1954 – inventarisnr 652
- Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Justitie: Archiefbescheiden betreffende Oud-Spanjestrijders, nummer toegang 2.09.99, inventarisnummer 128
- Servicio Histórico Avila, Archivo de la Guerra de Liberación, Documentación Roja, Legajo 438, Carpeta 11