De vader van Theodor Parée was marinier en zijn gezin woonde in Rotterdam bij de marinierskazerne. Toen vader Parée in 1904 op 46-jarige leeftijd de dienst verliet, verhuisde hij met vrouw en vier kinderen waaronder Theodor naar Amsterdam. Het gezin streek neer in de Dapperbuurt waar nog twee kinderen geboren werden. Toen Theodor zestien jaar oud was overleed zijn moeder. Een jaar later werd hij naar het Rijksopvoedingsgesticht in Alkmaar gestuurd. Daar werd hij opgeleid tot smid en machinebankwerker. Na een paar jaar keerde hij weer terug in het gezin. Maar in 1923 ging het weer fout.
Samen met een vriend kon hij in de nacht van 26 op 27 september vrij eenvoudig via een achtertuin het huis binnendringen van een in de Sarphatistraat wonende chirurg. Daar namen ze twee colbertjes van de kapstok. Ze werden later opgepakt en in de strafzaak werd vastgesteld dat deze “colbertcostuums werden verkocht en de opbrengst verteerd”. De eis van de officier van justitie tijdens de rechtszaak op 22 oktober was drie jaar gevangenisstraf. Een maand later was de uitspraak en werden ze veroordeeld tot ieder een jaar detentie. Theodor moest deze straf uitzitten in de Koepelgevangenis in Haarlem.
In 1926 trouwde hij met de 17-jarige Maria Hoorn en twee maanden later werd een zoon geboren. Maar een jaar later gingen ze uit elkaar en vertrok Theodor Parée, volgens een aantekening in het Amsterdamse bevolkingsregister, naar Noord-Amerika.
Voor zover bekend was daarna het eerste en laatste levensteken van Theodor Parée van 1937. Dit “levensteken” was het enige document uit het archief van de Internationale Brigades waarop zijn naam voorkomt:
Theodor Parée was in maart van dat jaar in Spanje aangekomen. Hij had voordat hij in Spanje aankwam zijn Nederlandse nationaliteit niet laten verlengen en stond daarom genoteerd als stateloos. Hij had nog wel contact met zijn Nederlandse familie want hij gaf als adres zijn jongste zuster op in Amsterdam.
Na de veldslag bij Brunete, zomer 1937, staat hij vermeld als vermist.
Hierna ontbreekt ieder spoor van Theodor Parée.
- Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.403-L.12
- Stadsarchief Amsterdam – Indexen
- Noord-Hollandsarchief, Haarlem – Archief Arrondissementsrechtbank Amsterdam 1921-1930 – toegang 200 – inv.nr. 59