SCHEFFER, Jan

Jan Jürie
Scheffer
Geboren:
Kleve (Duitsland)
31 juli 1913
Overleden:
Gulpen
25 december 1969
Levensbeschrijving: 

Jan Scheffer wordt geboren in Kleef in Duitsland. 

In december 1932 trouwt hij in Utrecht met Willemina Roest. In dit huwelijk wordt 5 maanden later een zoon geboren, Leonardus Gerrit. Het huwelijk wordt echter in maart 1935 al weer ontbonden. Op 2 juni 1937 treedt hij in Den Haag in het huwelijk met de 5 jaar jongere Johanna Catharina Dengerink. In 1938 wordt een dochter geboren, Johanna Clazina. Volgens het bevolkingsregister was hij in tijd vertegenwoordiger in stofzuigers.

2 maanden na de geboorte van zijn dochter vertrekt Jan Scheffer naar Spanje. Hij wordt ingedeeld bij de 11de Brigade in het 1ste bataljon. Volgens Szinda is hij een dappere en betrouwbare soldaat. Hij was geïnteresseerd in politiek en ook actief en hij betoonde zich een zeer goede partijgenoot. Politiek was hij wat “primitief” maar hij deed moeite zich te ontwikkelen, aldus Szinda, die tenslotte nog aangeeft dat hij ook tot de Spaanse communistische partij zou zijn toegelaten. In een andere brief aan de politiek commissaris van de 11de brigade wordt echter aangegeven dat hij niet wordt toegelaten tot Spaanse communistische partij aangezien hij zich niet voldoende heeft ingezet in politiek opzicht. Daarnaast was ook een motief dat hij waarschijnlijk ook geen lid was van de CPN.

Scheffer vertrekt uit Spanje met het grote transport met Nederlandse Spanjestrijders dat op 5 december aankomt in Roosendaal.

Na terugkomst uit Spanje vestigt hij zich weer in Den Haag. Hij raakt zijn Nederlanderschap kwijt.

Op de website van Rudi Harthoorn over het Haags communistische verzet wordt Scheffer genoemd. Hij is in 1943 of 1944 gearresteerd en overgebracht naar concentratiekamp Mittelbau-Dora. In dit concentratiekamp moesten de gevangenen dwangarbeid verrichten in de ondergrondse fabriek waar V-2’s werden geproduceerd. Verzetsactiviteiten van Scheffer worden niet vermeld, wel het verlies van het Nederlanderschap. Mogelijk is dat de reden voor de arrestatie geweest.

Verder is alleen nog over hem bekend dat hij in 1964 wederom in het huwelijk treedt met zijn eerste vrouw, Willemina Roest. Het huwelijk wordt voltrokken in Avereest. Op eerste Kerstdag 1969 overlijdt hij in Gulpen.

Bronnen: 
Auteur: 
Rik Vuurmans
Laatst gewijzigd: 
01-11-2020
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Handelsreiziger
Overtuiging: 
Communist
Adres: 
Gouverneurlaan 31
Woonplaats: 
Den Haag
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
00-06-1938
Datum terugkeer: 
05-12-1938
Nederlanderschap afgenomen: 
ja
Vader: 
Leonardus Scheffer
Beroep vader: 
Bankwerker
Moeder: 
Clasina van Doorn
Datum getrouwd: 
28-12-1932
Partner: 
Willemina Roest
Kinderen: 
1
Datum getrouwd 2: 
02-06-1937
Partner 2: 
Johanna Catharina Dengerink
Kinderen 2: 
1
Partner 3: 
Willemina Roest