Dirk Rabbelier was het op een na jongste kind uit een Rotterdams gezin met negen kinderen. Net als zijn vader kwam Dirk in de haven te werken. Hij trouwde jong en vestigde zich aan de Hendrick Croesinckstraat op nummer 27. Dirk was lid van het SJV, aansluitend van de OSP en de BRS.
Medio 1936 was hij contactman voor een permanent zomerkamp in Oostvoorne. Dit kamp was opgezet voor werkloze arbeiders uit Rotterdam, die tussen het stempelen door op en neer pendelden.
Dirk vocht in Spanje bij de POUM. Volgens een communistische bron zou hij, eenmaal terug in Nederland, zijn Nederlandse kameraden in Spanje er toe hebben aangespoord te deserteren. Hij gaf ze een adres in Barcelona waar ze zich konden melden. Vanuit Nederland zou hij in verbinding hebben gestaan met een regionaal comité van de anarchisten in Barcelona, dat sterk ‘von POUMisten durchsetzt’ was. In 1937 was hij propagandist voor de Syndicalistische Gemengde Vakgroep. In 1939 kwam hij nog voor op de CID-lijst van links-extremistische personen. Tot aan de oorlog was hij los werkman.
Na de oorlog was hij mogelijk bestuurder van het NVV-Utrecht .
Aanvulling betreffende Dirk Rabbelier (door Kees Rodenburg)
Dirk Rabbelier maakte deel uit van de Grupo Internacional van de Columna Durruti. Hij was samen met een aantal leden van de Gruppe Deutsche Anarchosyndikalisten im Ausland (Gruppe DAS) lid van een comité dat vergaderingen bijeenriep en de uitgave van Flugschriften, het orgaan van de Internationale Groep, verzorgde.
Vanaf eind januari 1937 was hij chauffeur in Barcelona, verbonden aan de Bakunin-kazerne.
- IISG, CPN-archief, nr 1724 (= fiche 404); idem, nr 1727 (= fiche 407)
- IISG, Digitaal Archief Bart de Cort
- Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.404-L.66
- Dieter Nelles e.a. Deutsche AntifaschistInnen in Barcelona (1933-1939) Die Gruppe “Deutsche Anarchosyndikalisten” (DAS).
- E-mail van Édouard Sill (Parijs)