Nico de Vries werd geboren op 01-07-1905 in Velsen als eerste kind in het huwelijk van Maarten de Vries en Rijndertje Oldenburg, getrouwd in 1905 in Assendelft. Zijn vader vertrekt in 1915 naar Sinabang in Indonesië om daar als monteur te werken. Vrouw en kinderen, er zijn inmiddels 3 zoons en 3 dochters geboren, blijven achter in Rotterdam. In mei 1921 komt hij weer terug.
Maarten trouwt op 6 juni 1928 in Rotterdam met Cornelia Dolman. Er worden 3 kinderen geboren, 2 jongens en 1 meisje. Het huwelijk wordt in 1944 bij verstek ontbonden. Dat zou erop duiden dat Nicolaas niet aanwezig is. Het is niet duidelijk wat er aan de hand is. Rond 1930 woont het gezin enige tijd in Amsterdam, maar vervolgens is Rotterdam de woonplaats.
In de jaren’30 is hij lid van de CPN en penningmeester van “Ons Eigen Gebouw”, een aan de CPN gelieerde organisatie. Zo is te vinden in een rapportage van de Centrale Inlichtingen Dienst (CID) uit 1939.
December 1937 komt hij aan in Spanje, samen met Gerrit van der Haar en Jacob van Dijk. Gustav Szinda is niet erg te spreken over hem: hij zou maar een maand aan het front zijn geweest. Hij heeft erg last van geesteszwakte, is geestelijk verward en lijdt aan heimwee. Als soldaat is hij onbruikbaar en is daarom gerepatrieerd. Hoe hij teruggekeerd is, is niet bekend. In de rapportage van de CID staat dat hij in Spanje is geweest tijdens de Burgeroorlog. Of hij zijn Nederlanderschap heeft verloren is niet duidelijk.
Dat er psychisch wat met hem aan de hand is blijkt wel uit het feit dat hij in december 1938 wordt opgenomen in de psychiatrische inrichting Maasoord in de toen nog zelfstandige gemeente Poortugaal. Een jaar later mag hij met proefverlof, maar dat gaat niet goed want twee weken later wordt hij opnieuw opgenomen. Op 15 mei 1940 wordt hij definitief ontslagen en gaat hij weer bij zijn gezin wonen.
Hoe hij de oorlog is doorgekomen is niet duidelijk, maar na de oorlog heeft de BVD hem in het vizier. Hij woont in Rotterdam en werkt als metselaar. Hij is weer lid van de CPN en ook van de EVC. Hij komt in aanraking met politie en justitie en wordt diverse malen veroordeeld o.a. diefstal, mishandeling, ordeverstoring en wederspannigheid. Hij stond bekend als gevaarlijke persoon.
- Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.35-L.205
- Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.403-Ll.42-43
- Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.404-L.88
- Nationaal Archief 2.04.125, Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) en voorgangers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken: Persoonsdossiers, inventarisnummer: 26004