ARNOLD, Cor

Cornelis
Arnold
Geboren:
Rotterdam
27 juni 1905
Overleden:
concentratiekamp Oranienburg/Sachsenhausen
10 februari 1945
Levensbeschrijving: 

Weinig weten we van timmerman Cor Arnold, die in Spanje vocht en de dood vond in een Duits concentratiekamp. Hij was de derde zoon in een gezin van 12 kinderen, 9 zonen en drie dochters. Op zijn kaart in het bevolkingsregister van Rotterdam staat de aantekening dat hij in 1927 een bewijs van Nederlanderschap had aangevraagd maar dat hij zonder te betalen was weggelopen. Hij vertrekt al in december 1936 naar Spanje en laat zijn vrouw met drie jonge kinderen achter. Op een lijst van 'gerepatrieerden' in het archief van de Internationale Brigaden staat zijn naam maar er staat niet bij op welk moment hij gerepatrieerd zou zijn. Het kan betekenen dat hij gewond was en ongeschikt verklaard om naar het front terug te keren.

In zijn boek over het communistisch verzet in Rotterdam 1940-1945 vertelt Harry Verheij dat Cor Arnold betrokken was bij acties onder de puinruimers na het bombardement op Rotterdam. Hij wes al heel vroeg aktief in het verzet en probeerde ook anderen daar bij te betrekken. Hij werd 15 september 1940 gearresteerd en overgebracht naar Hamburg waar de Gestapo onderzoek deed naar vooroorlogse hulp aan Duitse vluchtelingen. Na een half jaar werd hij doorgestuurd naar het concentratiekamp Sachsenhausen.

In het boek "Spanienkampfer in antifaschistischen widerstandskamp des KZ Sachsenhausen" wordt gemeld dat Cor Arnold  in 1941 aankwam in het concentratiekamp Sachsenhausen. Verheij schrijft dat hij vanwege illegale activiteiten in het kamp is gefusilleerd. Op de site van de Oorlogsgravenstichting staat hij vermeld als lid van het verzet.

Bronnen: 
Auteur: 
Yvonne Scholten, met dank aan Rien Dijkstra
Laatst gewijzigd: 
03-01-2021
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Timmerman
Woonplaats: 
Rotterdam
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
28-12-1936
Vader: 
Joseph Franciscus Arnold
Beroep vader: 
Stukadoor
Moeder: 
Johanna Agatha de Lange
Datum getrouwd: 
04-07-1928
Partner: 
Philippina van Meenen
Kinderen: 
3