BOOM, Simon

Simon David
Boom
Geboren:
Purmerend
6 februari 1914
Overleden:
Amsterdam
14 mei 1942
Levensbeschrijving: 

Op een lijstje van de Commissie Hulp aan Spanje - "Zij die namens onze Commissie in Spanje werkten" - staat Simon Boom vermeld als orthopedisch instrumentmaker. Verder staat er bij dat hij 6 maanden in Spanje is geweest.

In de brochure "Spanje helpen is werken voor de vrede" doet hij een oproep:

"Tijdens mijn verblijf in Spanje was ik vaak genoeg getuige van de aanvallen der bombardementsvliegtuigen. Ik heb ze meegemaakt tijdens een treinreis, tijdens mijn verblijf in Barcelona. Ik zag bommen van 500 K.G gewicht. Ik herinner mij een aanval, die driehonderd dodelijke slachtoffers maakte. Maar even erg als de verschrikkingen uit de lucht, is het gebrek aan voedsel.

En hier kunt u helpen, hier is uw taak. (...) Stuurt brood en levensmiddelen naar hen die onschuldig lijden. Dat kunnen wij en dat moeten wij doen."

De kans is groot dat Simon uit Spanje is teruggekeerd voor de geboorte van zijn eerste kind, in december 1937. Hij moet geen man van conventies zijn geweest, halverwege 1938 trouwt hij met Celine de Goede, de moeder. In juli 1940 wordt hun tweede kind geboren, niet meer in Amsterdam maar in Zaandam. Toch moet het gezin weer naar Amsterdam zijn teruggegaan want Simon sterft daar, op 14 mei 1942. Op de overlijdens akte staat "pleuritis" en met een vraagteken "longembolie". Simon is net 27, hij wordt gecremeerd. Nog geen vijf maanden later worden zijn jonge vrouw en twee kleine kinderen vermoord in Auschwitz.

Bronnen: 
  • IISG - Brochures Onze Hulp aan Spanje en Spanje helpen is werken voor de vrede
  • overlijdensakte Stadarchief Amsterdam 
Auteur: 
Yvonne Scholten
Laatst gewijzigd: 
31-03-2016
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Instrumentmaker
Adres: 
Amstellaan 88
Woonplaats: 
Amsterdam
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
23-06-1937
Vader: 
Marcus Boom
Beroep vader: 
Kantoorbediende
Moeder: 
Judic Baks
Partner: 
Celine de Goede
Kinderen: 
2 kinderen