Simon was de jongste in het gezin Bos in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. Hij had één broer en twee zusters en toen hij zeven was verhuisde het gezin naar Wijk aan Zee. De familie van Simons vader kwam uit het naastgelegen Beverwijk, maar het beroep van zijn vader heeft hier wellicht ook een rol in gespeeld. In 1918 was men begonnen met de bouw van de Hoogovens in IJmuiden (nu Tata Steel) en Simons vader was smid, ketelmaker en vuurwerker.
Simon ging na de lagere school naar de Ambachtsschool en kreeg een opleiding tot timmerman. Toen hij 13 jaar oud was overleed zijn moeder. Een paar jaar later tekende hij voor zes jaar bij het Korps Mariniers en werd ingekwartierd in de kazerne in Rotterdam. Hij kwam in 1931 naar het Marine Etablissement op het Amsterdamse Kattenburg. Dat zelfde jaar werd hij vanwege ongedisciplineerd gedrag ontslagen en hij vertrok naar het ouderlijk huis in Velsen. Simon werd communist en vertrok in januari 1937 als vrijwilliger naar Spanje.
Voor het eerste halfjaar van het bestaan van de Internationale Brigades zijn de archieven nogal summier. Simon gaf als thuisadres het adres van zijn ouders op: Kanaalkade 7, Velsen-Noord.
Mogelijk was Simon Bos betrokken bij de gevechten rond de rivier de Jarama (februari 1937), bij Guadalajara (maart 1937) en Brunete (juli 1937). Wel is bekend dat hij in april gewond raakte Zelf verklaarde hij later dat hij in de slag bij Brunete - juli 1937 ten westen van Madrid - had gevochten. Op 4 augustus 1937 werd Siem Bos om gezondheidsredenen gerepatrieerd. Hij kreeg 150 pesetas mee als reiskostenvergoeding, toen ruim 17 gulden, een arbeidersweekloon. Omdat hij met de juiste papieren terugkeerde hoefde hij geen beroep te doen op Nederlandse instanties en raakte hij zijn Nederlandse nationaliteit niet kwijt vanwege “vreemde krijgsdienst”. De Nederlandse autoriteiten hadden dan wel geen bewijs maar waren wel bekend met zijn verblijf in Spanje.
In het rapport van de Centrale Inlichtingendienst (CID) uit 1939 over “links-extremistische personen” wordt vermeld:
“BOS, Simon
3.2.11 Amsterdam; communist; is in Spanje geweest.”
In 1940 trouwde Simon Bos in Velsen met Maria Kraus.
Of hij in de Tweede Wereldoorlog nog actief is geweest in het verzet of politiek actief daarna is niet bekend. Wel was hij na de oorlog lid van de Algemene Bond van Werkers in de Bouw (AWBW), aangesloten bij de EVC (Eenheids Vakcentrale). De EVC was een aan de CPN gelieerd vakverbond.
In 1944 verhuisde Simon Bos met zijn gezin naar Amsterdam. Zijn vrouw overleed daar in 1962. Met zijn nieuwe partner woonde hij van 1973 tot 1989 in Kollum, Friesland en verhuisde daarna naar Zandvoort alwaar hij op 81-jarige leeftijd overleed.
- Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.403-L.12
- Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.2-D.113-L.1
- CID : http://resources.huygens.knaw.nl/pdf/cid/2200-2299/2232.pdf, BVD 59/76 -Door de CID opgestelde lijst van links-extremistische personen geordend per gemeente, met alfabetische klapper, 1939.
- Stadsarchief Archief Amsterdam – Indexen
- Noord-Hollandsarchief, Haarlem
- Militieregisters - Bevolkingsregister Velsen
- Nationaal Archief, Den Haag - Archief Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) - Persoonsdossiers toegangsnr. 2.04.125 - Inventarisnr. 26966