DAM, Bertus van

Bertus
van
Dam
Geboren:
Rotterdam
22 juni 1895
Levensbeschrijving: 

Bertus is niet zo jong meer, 42jaar, als hij naar Spanje vertrekt. En hij laat een gezin met zeven kinderen achter. Zelf komt hij ook uit een groot gezin van acht kinderen, zes zonen en twee dochters. Bertus was de jongste. Zijn vader, van beroep graanweger, was eerder getrouwd geweest, maar zijn eerste vrouw was twee jaar na hun trouwen overleden. En ook het dochtertje uit dit huwelijk is heel jong overleden.

Bertus trouwt in 1916 met de 2 jaar oudere Adriana Koot. Tussen 1917 en 1930 worden er zeven kinderen geboren, vijf dochters en twee zonen, de oudste en de jongste. Als beroep staat er voor hem genoteerd fabrieksarbeider en expeditieknecht. Waarschijnlijk heeft hij losse baantjes om aan de kost te komen.

In 1937 vertrekt hij naar Spanje, waar hij op 6 januari aankomt. Waar hij is ingedeeld en wat hij gedaan heeft is niet duidelijk. Maar in juli 1937 vertrekt hij weer naar Nederland. Zijn naam komt voor op een lijst van gerepatrieerde Nederlanders, wat erop wijst dat hij een legitieme reden had om terug te gaan. Dat kan zijn dat hij gewond is geraakt en daarna ongeschikt voor de dienst of dat er persoonlijke omstandigheden waren die zijn terugkomst noodzakelijk maakten.

Over zijn verdere leven is niets bekend.

Bronnen: 
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-OP.6-D.403-L.14
Auteur: 
Rik Vuurmans
Laatst gewijzigd: 
29-11-2022
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
fabrieksarbeider
Adres: 
Schiltmanstraat 13
Woonplaats: 
Rotterdam
Vader: 
Nicolaas Albertus van Dam
Beroep vader: 
graanweger
Moeder: 
Magdalena Verstegen
Datum getrouwd: 
15-11-1916
Partner: 
Adriana Koot
Kinderen: 
7