HEERE, Jan

Jan Johannes
Heere
Geboren:
Amersfoort
14 oktober 1902
Overleden:
Amstelveen
18 september 1980
Levensbeschrijving: 

Jan Heere was een zoon van de Amersfoortse arbeider en brandstoffenhandelaar IJsbrand Heere. Zijn moeder was weduwe van haar eerste man toen zij met zijn vader trouwde. In 1915 was hij de enige overlevende van de 11 kinderen die zijn ouders hadden gehad. Hij was de derde zoon die van zijn ouders de naam Jan Johannes kreeg, de twee anderen stierven in hun eerste levensjaar. Uit zijn eigen huwelijk had Heere een zoon die hij naar zijn vader IJsbrand noemde. Via tussenstops in Klazinaveen (gem. Emmen) en – weer – Amersfoort verhuisde hij in de herfst van 1930 met zijn gezin naar Amsterdam.

Heere was een van de vele onderwijzers die de weg naar de OSP vonden. Hij was OSP’er in hart en nieren, agiteerde bij stemlokalen. Bij de landelijke OSP-leiding maakte hij zich sterk voor een eigen knokploeg, die er ook kwam: de Socialistische Arbeiders Weer (SAW). In 1933/1934 was hij medeoprichter van de Nederlandse sectie van de Internationale Anti-Oorlogs Liga (ISAOL), bestuurslid afdeling Amsterdam, tak OSP/RSP/CPO. Dat hij op een gegeven moment geen les meer mocht geven had in ieder geval niets met zijn OSP-lidmaatschap te maken. Heere kwam bij NDSM te werken. Hij ging mee in de fusie van de OSP en de RSP tot de RSAP. Nog voor hij naar Spanje vertrok ging hij op een openbare bijeenkomst in Den Haag in op de tegenwerking die de POUM ondervond van de communisten, waardoor de POUM in Madrid werd verboden. De FAI/CNT stond aan de zijde van de POUM. De laatste had eigen wapenfabrieken en had een soldatenraad ingesteld voor politieke scholing. Buschgens zou vrijwilligers moeten werven. Heere vocht in Spanje en verloor daardoor zijn Nederlanderschap.

Tijdens de oorlog was hij bestuurslid van Je maintiendrai.

Na de oorlog spande hij zich in om een ventvergunning te krijgen. Waarschijnlijk werkte hij, net als Wim Spierenburg, bij De Arbeiderspers tot aan zijn pensioen. Na zijn dood belandde zijn archiefje met betrekking op de plannen die onder de illegaliteit leefden inzake de naoorlogse toekomst van Nederland op het NIOD

Bronnen: 
  • Archief Bart de Cort, IISG
  • CID_1380.pdf: Dossier enh. 19 januari 1937 nr 350 Geheim; nr 1513 Geheim; enh. 16 juli 1937, nr 4116 Geheim
Auteur: 
Bart de Cort
Laatst gewijzigd: 
27-11-2015
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Onderwijzer
Overtuiging: 
Revolutionair Socialist
Nederlanderschap afgenomen: 
ja
Vader: 
Ijsbrand Heere
Beroep vader: 
Brandstoffenhandelaar
Moeder: 
Johanna Maria Blombergen
Partner: 
Jantina Geertruida Speelman