HESSE, Lammert de

Lammert
de
Hesse
Geboren:
Deventer
10 februari 1907
Overleden:
Spanje, Ebrofront
00-00-1938
Levensbeschrijving: 

"Ik herinner mij een brief van Lammert die op het dressoir lag met enkele postzegels er op die mijn aandacht trokken. Ik herinner mij gehoord te hebben dat Lammert sneuvelde in 1938. Ik meen dat toen genoemd werd dat dit aan het Ebrofront was" mailt een familielid van Lammert de Hesse die in 1929 werd geboren en dus een jaar of 9 was toen Lammert sneuvelde.

 Een neef van Lammert schrijft:

"Voor zover ik me herinner, werd er nooit over hem gesproken in het gezin, waarin ik opgroeide, terwijl Lammert wel een broer van mijn vader was. Het enige, dat mijn vader wel eens zei, was dat hij tegen Franco had gevochten, maar als kind van een jaar of tien interesseerde me dat niets, want ik heb Lammert nooit gekend en een foto heb ik ook nooit gezien. Het feit, dat hij in Spanje heeft gevochten werd min of meer 'doodgezwegen' in ons gezin.Lammert de Hesse werd op 10 februari 1907 geboren in Deventer. Het adres was toen Yprompstraat 8. Ik weet niet of die straat nog bestaat en in wat voor een buurt dat was. Het kan geen gegoede buurt zijn geweest, want voor zover ik weet, waren mijn opa en oma (opoe zei ik in 1946) niet van rijke klasse. Twee van zijn broers waren als KNIL-militair in Indonesie, al voor 1938. Dat waren zijn oudste broer Jan en een jongere broer Arend. Jan had de rang van onderluitenant."

In het militaire archief in Avila - waar zich documenten bevinden die door de troepen van  Franco buit werden gemaakt na het verlies van de Republiek - wordt gemeld dat Lambert de Hesse, dertig jaar oud, is opgenomen in de Servicios Sanitarios.

Over het hoe en waar van zijn sneuvelen ontbreken gegevens.

Bronnen: 
  • informatie van Wout de Hesse en Wim Kuiper
  • Archivo Avila, Documentacion Roja, 438, 11 
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.35-L.27
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.403-Ll.3, 5, 18-19
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.404-L.33
Auteur: 
Yvonne Scholten
Laatst gewijzigd: 
29-05-2017
Overige gegevens
Sekse: 
man
Functie: 
Verpleger
Adres: 
Yprompstraat 8
Woonplaats: 
Deventer
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
23-06-1937
Gesneuveld: 
ja
Vader: 
Arend Jan de Hesse
Beroep vader: 
Draaier, fabrieksarbeider
Moeder: 
Bertha Heukels