KUIK, Adrianus Willem van

Adrianus Willem
van
Kuik
Geboren:
Tilburg
22 maart 1920
Overleden:
Tilburg
27 januari 1949
Levensbeschrijving: 

Adrianus werd geboren uit het in 1901 gesloten huwelijk tussen 'vleezer' Isidorus van Kuik (Drunen, 1871 – Tilburg, 1936) en Johanna Maria Adriana Brands (Loon op Zand, 1877 – Tilburg, 1922). Dit echtpaar krijgt maar liefst twaalf kinderen, waarvan er echter wel twee levenloos ter wereld komen. Een aantal andere kinderen sterft op (zeer) jonge leeftijd. Johanna sterft in het kraambed, samen met haar twaalfde kind. Adrianus is dan amper twee jaar oud en zal dus altijd de jongste in het gezin blijven. Het noodlot slaat andermaal toe als veertien jaar later ook vader Isidorus overlijdt.

Veel Spanjevrijwilligers waren nog heel jong toen ze naar Spanje gingen maar Adrianus van Kuik is onder zijn Tilburgse kameraden wel de allerjongste. Hij is zeventien als hij in de zomer van 1937 afreist, in juli komt hij in Spanje aan. Adrianus wordt ondergebracht in het "instruktionslager Mont Blanc" van de 11de Internationale Brigade.  Volgens Gustav Szinda  zou hij niet aan het front zijn geweest maar dat lijkt niet zo waarschijnlijk gezien het feit dat hij tot eind 1938, als de Internationale Brigade wordt opgeheven, in Spanje blijft. Voor zover bekend werden alle toen nog in Spanje verblijvende vrijwilligers ingezet bij de zware strijd aan het Ebro-front, de laatste poging om het  leger van Franco terug te slaan. Van Kuik komt 5 december 1938 terug naar Nederland, met het konvooi Nederlanders dat onder officiële  begeleiding van de Nederlandse overheid, per trein terug keert. In Roosendaal worden zij getrakteerd op een warme maaltijd en krijgen te horen dat zij hun nationaliteit kwijt zijn.

Adrianus is enige tijd 'koolwerker' van beroep, maar het is verder niet bekend wat hij, ook in de oorlogsjaren, doet. In 1949 sterft Adrianus van Kuik in zijn geboortestad, nog geen 29 jaar oud.

Bronnen: 
  • Regionaal Archief Tilburg
  • Nationaal Archief  2.09.45, Den Haag, Ministerie van Justitie: Rijksvreemdelingendienst (RVD) en Taakvoorgangers, nummer toegang 2.09.45, inventarisnummer 1569
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.404-L.46
Auteur: 
Sander van Bladel
Laatst gewijzigd: 
15-11-2018
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Koolwerker
Adres: 
Gererd Brandtstraat 28
Woonplaats: 
Tilburg
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
00-07-1937
Datum terugkeer: 
05-12-38
Nederlanderschap afgenomen: 
ja
Vader: 
Isidorus van Kuik
Beroep vader: 
Vleezer
Moeder: 
Johanna Maria Adriana Brands