MOLENDIJK, Koos

Jacobus Jan
Molendijk
Geboren:
Rotterdam
11 juni 1914
Levensbeschrijving: 

Jacobus Jan Molendijk, roepnaam Koos, werd op 11 juni 1914 geboren in Rotterdam. Zijn ouders, Pieter Molendijk en Adriana Schippers waren op dat moment nog niet getrouwd. Dat gebeurde pas 2 maanden later op 12 augustus 1914. Door dit huwelijk werd Koos gewettigd. In de daaropvolgende jaren werden nog twee broers geboren. De vader van Koos was los werkman en zijn moeder zonder beroep, ofwel huisvrouw.

Koos komt op 6 januari 1937 in Spanje aan. Hoe het hem daar is vergaan, is niet duidelijk. Zijn naam komt voor op een lijst met namen. Het is daar genoteerd als “Molendik, Kooch” met achter zijn naam “Teniente, con destino en la base Albacete” (luitenant, met werkplek in de basis van Albacete). In juni 1937, hij is dan ingedeeld bij XVe Brigade, wordt hij overgeplaatst naar school voor de opleiding tot politiek commissaris in Pozzorrubio. Het volgende wat over hem te vinden is in de administratie van de Internationale Brigades, is zijn naam op een lijst van gerepatrieerde Nederlanders. Dat wijst erop dat hij officieel toestemming heeft gekregen om Spanje te verlaten. Vaak was dat omdat iemand door verwondingen niet meer geschikt was voor militaire dienst. Soms was dat ook voor bijzondere, persoonlijk of familieomstandigheden. Een ook een oproep voor militaire dienst kon een reden zijn. Wat bij Koos Molendijk gespeeld heeft is niet te achterhalen.

Wanneer hij in Nederland is teruggekeerd is niet duidelijk, maar het zal in ieder geval voor 19 oktober 1937 zijn, want vanaf die datum staat hij op zijn persoonskaart genoteerd als inwonend bij zijn ouders op de Hilledijk 211a in Rotterdam.

Op 12 augustus 1938 trouwt hij met Hendrika Haneveer en ze vestigen zich op de Wielerstraat 8b in Rotterdam. Op 15 maart 1939 wordt hun dochter Pia Hendrina geboren.

Verder is over Koos Molendijk niets bekend.  

Bronnen: 
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.403-L.14
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-2-51, 429
Auteur: 
Rik Vuurmans
Laatst gewijzigd: 
07-11-2023
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
ketelbikker
Functie: 
Luitenant
Adres: 
Hilledijk 211
Woonplaats: 
Rotterdam
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
06-01-1937
Datum terugkeer: 
voor oktober 1937
Nederlanderschap afgenomen: 
nee
Vader: 
Pieter Molendijk
Beroep vader: 
los werkman
Moeder: 
Adriana Schippers
Datum getrouwd: 
12-08-1938
Partner: 
Hendrika Haneveer
Kinderen: 
1