MOLS, Frans

Franciscus Petrus
Mols
Geboren:
Dordrecht
5 april 1906
Overleden:
(Spanje)
1937
Levensbeschrijving: 

Op de gezinskaart van de familie Mols in het Rotterdams bevolkingsregister staat vermeld dat Frans Mols vermoedelijk op 14 juli 1937 in Spanje is overleden. Dit moet een vergissing zijn omdat Het Volksdagblad al in mei 1937 zijn dood meldde.  Het gezin Mols was in maart 1934 van Hamburg naar Rotterdam verhuisd. Vader Sebastiaan Mols was daar in 1916 een tweede huwelijk aangegaan met de Duitse Elisabeth Erfeling.

Het Volksdagblad van 21 mei 1937 meldt de dood van verschillende Spanjestrijders. Frans krijgt daar merkwaardig genoeg de initialen J.C. mee. Het communistische dagblad meldt:  

Kam. Mols is geboortig uit een Nederlandse familie die lange jaren in Duitsland heeft gewoond. Zijn vader, een veteraan van de arbeidersbeweging, trad reeds in 1898 tot de socialistische partij toe en ging in 1918 via Spartakusgroep en USPD naar de KPD over. Zo kreeg zijn zoon reeds van kinds af een opvoeding als klassebewust arbeider. Het Hitler-fascisme verdreef de Nederlandse familie uit Duitsland. Mols Jr. was een actieve werker te Rotterdam, voor de Rode Hulp en wist b.v. in een paar weken 25 abonné's op „Afweerfront" te maken. Aanvankelijk was hij in Duitsland in het vleesbedrijf werkzaam geweest en heeft daarna vijf jaar als hofmeestersbediende gevaren. Toen de strijd in Spanje uitbrak, snelde hij met een vriend per fiets naar Spanje. Aan het front van Madrid is hij onlangs gesneuveld in de leeftijd van 30 jaren. Het zij zijn ouden vader tot troost dat zijn zoon viel voor de rechtvaardige zaak in wier dienst ook hij zijn leven gesteld heeft.

Bronnen: 
Auteur: 
Yvonne Scholten
Laatst gewijzigd: 
08-01-2017
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Slager
Woonplaats: 
Rotterdam
Gesneuveld: 
ja
Vader: 
Sebastiaan Cornelis Mols
Beroep vader: 
Kleermaker
Moeder: 
Johanna Cornelia Verhoeven