MONNIKENDAM, Saul

Saul
Monnikendam
Geboren:
Amsterdam
18 mei 1901
Overleden:
Sobibor
2 april 1943
Levensbeschrijving: 

Saul Monnikendam was de tweede zoon in het gezin van Isidore Monnikendam en Elizabeth Ziekenoppasser. Hij werd op 18 mei 1901 geboren in Amsterdam. Na hem kwamen nog een zoon en drie dochters. Van het hele gezin overleefde alleen de jongste dochter Suus – dertien jaar jonger dan haar broer – de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Het gezin was redelijk welgesteld en niet religieus, vader Isidore was handelsagent in stoffen. Sal – zoals hij thuis werd genoemd- volgde een opleiding tot heilgymnast, in hedendaagse termen een fysiotherapeut.

Voorjaar of zomer 1937 gaat hij naar Spanje ‘omdat hij vond dat daar zijn hulp nodig was’, zegt zijn zus Suus. ‘We waren wel allemaal politiek links maar we zaten niet bij een politieke partij. Ik was bij de AJC maar Sal was bij de padvinderij, daar was hij welpenleider." Hoe lang Saul in Spanje is gebleven, weet zijn zuster niet, wel dat hij "terugkwam als een geraamte". Over zijn ervaringen in Spanje sprak hij niet, hij had een zwaar bombardement meegemaakt "en zag de ledematen door de lucht vliegen. Hij vond het beter daar niet over te praten want daar deed je niemand goed mee".

Na zijn terugkeer uit Spanje werkte hij opnieuw als fysiotherapeut. Hij weigerde aanvankelijk een ‘jodenster’ te dragen en ging niet in op zijn zuster’s voorstel om onder te duiken. Hij werd bij een grote razzia in Amsterdam-Zuid opgepakt.  2 april 1943 werd hij vermoord in Sobibor.

Bronnen: 
Auteur: 
Yvonne Scholten
Laatst gewijzigd: 
27-11-2015
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Heilgymnast
Functie: 
Heilgymnast
Adres: 
Nassaukade 69
Woonplaats: 
Amsterdam
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
28-10-1937
Vader: 
Isidore Monikkendam
Beroep vader: 
Handelsreiziger
Moeder: 
Elisabeth Ziekenoppasser