ROVERS, Antonius Hendrikus

Antonius Hendrikus
Rovers
Geboren:
Rotterdam
4 maart 1910
Overleden:
Rotterdam
14 april 1983
Levensbeschrijving: 

Rovers groeide op als vijfde in een gezin met 7 kinderen in Rotterdam. Hij trouwde 10 augustus 1931 met Theodora Petronella Kerklaan (Rotterdam 07-3-1915). Op 9 december van dat zelfde jaar werd hun eerste kind Alexander geboren. Rovers werkte als havenarbeider, kolenwerker en chauffeur maar kreeg  sinds 19 augustus 1933 met onderbrekingen een uitkering van de Gemeentelijke Dienst voor Maatschappelijk Hulpbetoon. Bij het stempellokaal aan de Bloklandstraat te Rotterdam werd hij – volgens zijn latere verklaring – door een onbekende man geronseld voor werk in Spanje. Van deze man kreeg hij geld voor zijn reis. Samen met de zeeman Nico Wezelman, volgens Rovers lid van de CPN, vertrok hij 19 februari 1938 naar Spanje.

Via Antwerpen en Brussel ging het met hulp van lokale leden van de Communistische Partij naar Parijs. Ze staken bij Moeskroen te voet de Belgisch-Franse grens over. Via het verzameladres aan de Avenue Mathurin Moreau in Parijs reisde Rovers door naar Spanje. Via Agullana vlak over de grens in Spanje waar zij 22 februari arriveerden, ging het verder naar Figueras. Zijn naam komt voor op een lange lijst van soldaten van een opleidingsbataljon - met datumstempel 13 maart 1938 - met goedgekeurde kameraden die zich bij dit  bataljon bevonden. Deze lijst is voorzien van een stempel van het versterkingsbataljon van de 11de Brigade van de Brigadas Internacionales.

Nog steeds volgens zijn latere verklaring op het Nederlandse Consulaat-Generaal in Parijs heeft Rovers alle militaire dienst geweigerd en hierdoor is hij steeds gevangen gehouden. Hij zat in een interneringskamp te Badolona vlak ten noorden van Barcelona.

Daar kwam hij in contact met twee eerder ontsnapte en weer gepakte Nederlandse deserteurs: Andries Ubeda en Gerrit van Vlissingen. Deze twee beraamden een nieuwe ontsnapping. Na het neerslaan van een bewaker ontsnapten in mei 1938 tien man uit dit kamp waarvan acht Nederlanders waaronder Rovers.(Over deze ontsnappingstocht uit Spanje naar Frankrijk, in extenso zie Ubeda). Na een lange zwerftocht en een korte zeereis vanuit het kustplaatsje El Port de la Selva bereikte Rovers met drie anderen (Ubeda, van Vlissingen, van den Heuvel) in een van arme vissers gestolen bootje Collioure aan de Franse kust.

Omdat Rovers aan al deze ervaringen een geestelijk trauma had overgehouden werd hij van 10 juni tot 16 juli 1938 opgenomen in het Hôpital St. Jean te Perpignan. Na nog een paar dagen vastgehouden te zijn op de plaatselijke préfecture kwam Rovers op 23 juli aan op het Nederlandse Consulaat-Generaal te Parijs. Hier legde hij zijn eerder genoemde verklaring af en wist de assistent-viceconsul te overtuigen dat hij niet in Spaanse staats- of krijgsdienst was geweest en dus nog steeds de Nederlandse nationaliteit bezat.

Rovers kreeg toen treinkaartjes voor de reis naar huis. Via Roosendaal kwam hij weer aan in Rotterdam. Zo kwam er een einde aan deze vijf maanden lange lijdensweg .  

Hij belandde toen weer in de steun zodat hij vooralsnog deze reiskosten niet terug hoefde te betalen.

In een CID-rapport uit 1939 stond hij nog steeds te boek als:”propagandist C.P.N.” maar ook: “vertrok Febr.1938 naar Spanje, weigerde echter dienst te nemen en vluchtte.”

Op 23 februari 1940 werd zijn tweede zoon Willy geboren. Na een scheiding in 1948 hertrouwde Rovers in 1951. Hij overleed in Rotterdam  in 1983. 

Bronnen: 
  • Nationaal Archief, 2.05.03, Ministerie van Buitenlandse Zaken, A-dossiers 1815-1940, A-197-bis Spanje, Hulp en Bijstand i.v.m. onlusten in Spanje, 1677
  • CID:http://resources.huygens.knaw.nl/pdf/cid/2200-2299/2232.pdf
  • BVD 59/76 -Door de CID opgestelde lijst van links-extremistische personen geordend per gemeente, met alfabetische klapper, 1939.
  • Stadsarchief Rotterdam
  • CBG, Den Haag 
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.36-L.81
Auteur: 
Ton Hegeraad
Laatst gewijzigd: 
12-03-2017
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Kolenwerker, chauffeur, bouwvakker
Adres: 
Hofdijk 20
Woonplaats: 
Rotterdam
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
22-02-1938
Datum terugkeer: 
00-07-1938
Vader: 
Alexander Rovers
Beroep vader: 
Bootwerker
Moeder: 
Geertruid Rossou
Datum getrouwd: 
10-08-1931
Partner: 
Theodora Petronella Kerklaan
Kinderen: 
2 kinderen
Datum getrouwd 2: 
1951
Partner 2: 
Lena Botbijl