SCAF, Anna Hubertine

Anna Hubertine
Scaf
Geboren:
Maastricht
15 juni 1906
Levensbeschrijving: 

Annie wordt geboren op 15 juni 1906 in Maastricht in het gezin van Mathias Egidius Hubertus Scaf en Maria Sophia Offermans. In het gezin worden nog zeven andere kinderen geboren, waarvan er drie jong overlijden.

Annie is verpleegster van beroep. Oorspronkelijk volgt ze de opleiding voor ‘krankzinnigenzorg’. Ze haalt haar diploma B op 17-6-1930 in ‘Maasoord’, Poortugaal. Op 25 juli 1931 verhuist zij naar Amsterdam, waar ze intern zit in het Wilhelmina Gasthuis, aan de 1e Helmerstraat 104. Later werkt ze in het Binnengasthuis in Amsterdam. Daarbij woont ze enige tijd in Huizen, vanwaar ze zich op 3 september 1936 laat inschrijven in Zaandam, op het adres van het Gemeenteziekenhuis (Frans Halsstraat 29). Ze is er leerling verpleegster. Zaandam is niet toevallig. Haar jongere zus Maria Josephina (1912) is er vanaf 1929 onderwijzeres aan de ULO en trouwde er in 1933 met kunstschilder J. A. Verwer (1884). Het paar woonde op de Bootenmakersstraat 78. ‘Mevrouw Verwer’ was een kleine, erudiete vrouw. Ze gaf o.a. geschiedenis en bleef na haar huwelijk les geven. Annie zal er vaak geweest zijn.

In juli 1937 vertrekt Annie naar Spanje. Ze werkt als hoofdverpleegster in het zogenoemde Hollands Hospitaal Villanueva de la Jara, totdat de Nederlandse verpleegster Jopie Bovenkerk haar werk overneemt. Jo was al in april ’37 met zes andere verpleegkundigen naar Spanje gegaan. In mei 1938 keert Annie terug naar Nederland. In totaal is ze tien maanden in Spanje geweest. Ze geeft daar, blijkens een lijst met 228 Nederlandse vrijwilligers, het adres van haar zus op,  al komt de oorlogsadministratie niet helemaal uit de straatnaam: ‘Bootmanshuis’. Anna Scaf blijft bij de Zaanse gemeente  ingeschreven staan tot 24 maart 1939. Dan vertrekt ze, zo staat op de gezinskaart genoteerd, naar Bombay, Brits-Indië.  Reden: haar huwelijk.

Annie trouwt met een Portugees-Indiase arts met wie ze eerst naar Goa verhuist en later naar Portugal. Waarschijnlijk is ze hier tot aan haar dood blijven wonen. 

Bronnen: 
Auteur: 
Seran de Leede. Aanvullingen door Erik Schaap en Pim Ligtvoet
Laatst gewijzigd: 
22-01-2019
Overige gegevens
Sekse: 
vrouw
Beroep: 
Verpleegster
Functie: 
Verpleegster
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
12-07-1937
Vader: 
Mathias Egidius Hubertus Scaf
Moeder: 
Maria Sophia Offermans