SCHAAP, Jan

Jan
Schaap
Geboren:
Den Ilp
30 september 1916
Overleden:
Den Ilp
14 januari 1939
Levensbeschrijving: 

Anderhalf jaar had hij in Spanje gevochten, het noodlot had hem gespaard maar hij is nog maar net terug in Nederland of hij komt om het leven bij een treinongeluk. Het Volksdagblad van 14 januari 1939 doet uitgebreid verslag van zijn begrafenis:

"Wij hebben de vaste overtuiging, dat de familie van onzen Jan Schaap gesterkt is door de grote solidariteit door de Nederlandse arbeidersklasse betoond bij het zware verlies, dat haar heeft getroffen. Honderden en nog eens honderden uit alle delen van de provincie, vrienden, kameraden en medestrijders waren naar Den Ilp gekomen om Jan naar zijn laatste rustplaats te dragen.

Jan, die evenals zijn familie een belangrijke plaats innam onder de werkende bevolking van Landsmeer—Den Ilp, was vele maanden geleden gedreven door zijn proletarische klasse-solidariteit naar Spanje vertrokken om het Spaanse volk in zijn zware strijd te gaan helpen. Zijn familie had hem met een bezwaard hart laten gaan, het is toch voor iederen vader en moeder een moeilijk ding, wanneer de geliefde zoon de wrede oorlog tegemoet gaat. Zij hadden hem echter niet weerhouden, integendeel, gesterkt door dezelfde idealen hadden zij volkomen begrepen, dat het zijn plicht was ons aller zaak te gaan verdedigen. De dood in de oorlog was Jan bespaard gebleven. Toen de Internationale Brigade teruggetrokken werd, kwam ook Jan onder commando van Hollander Piet naar Nederland terug en stelde zich van de eerste dag af in dienst van de strijd voor het noodlijdende Spanje.

Klaas de Vries heeft het in zo treffende woorden gezegd-

„Wij, bewoners van Den Ilp, waren trots een Spanje-strijder terug te mogen ontvangen; wij waren nog trotser toen het ons bleek, dat Jan in Spanje veel, ontzettend veel, geleerd had. Hij kwam terug als een volgroeide strijder voor de zaak van het werkende volk. Des te dieper treft het ons allen, dat hij reeds in de eerste dagen door een noodlottig toeval aan ons ontrukt werd."

Jan Schaap wordt begraven met op zijn kist de vlag die Catalaanse vrouwen hebben gemaakt voor de compagnie De Zeven Provincieen; dezelfde vlag die nu op deze site staat en is opgeslagen in het archief van het IISG - dezelfde vlag die door de familie van Spanjestrijder Dolstra de Tweede Wereldoorlog is doorgesleept.

Bronnen: 
  • Volksdagblad 14-01-1939
  • http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010474467:mpeg21:a0072
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.35-L.25
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.403-Ll.3, 5, 22-23, 33
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.404-L.71
Auteur: 
Yvonne Scholten
Laatst gewijzigd: 
26-06-2016
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Visser
Overtuiging: 
communist
Adres: 
Paans 40
Woonplaats: 
Den Ilp
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
22-06-1937
Datum terugkeer: 
05-12-1938
Nederlanderschap afgenomen: 
ja
Vader: 
Jan Schaap
Beroep vader: 
arbeider
Moeder: 
Neeltje Bosschieter