WIT, Cornelis Petrus Antonius de

Cornelis Petrus Antonius
de
Wit
Geboren:
Den Haag
5 november 1906
Levensbeschrijving: 

De Wit was er vroeg bij. Hij is begin december 1936 samen met Dirk Vermaas naar Spanje vertrokken om, zoals hij later tegen de consul zou verklaren, in Spanje werk te zoeken. De Wit was opgeleid als technisch tekenaar. Op 11 maart 1937 laat de CID – de Centrale Inlichtingendienst – in een schrijven aan de Minister van Justitie -weten dat Cornelis de Wit, wonende in de Torenstraat, in het hartje van Den Haag, naar Spanje is vertrokken. Volgens de CID is hij een “raden-communist” maar er wordt niet bij vermeld bij welke organisatie hij zou zijn aangesloten. In april 1937 is hij – volgens een document uit het archief van de Internationale Brigaden- aangesloten bij de “Grupo Batallon de la Muerte”. Dit ‘bataljon van de dood’ was voor een groot deel voortgekomen uit de Columna Durruti, van anarchistische oorsprong. Verschillende Duitse Spanjestrijders uit dit Batallon de la Muerte zijn in de loop van de burgeroorlog wegens het weigeren om bevelen uit te voeren tot zware straffen veroordeeld. Mogelijk heeft ook de Wit problemen gekregen binnen dat bataljon.

In het archief van de Spaanse anarchisten ( FAI –Federacion Anarquista Iberica) wordt hij vermeld als "Techniker, Infanterieausbildung, Rätekommunist".

De Wit verscheen, ook weer samen met Vermaas, op 5 mei 1937 voor de Nederlandse consul in Parijs. Daar verklaarde hij  dat hij in april gemerkt had dat er niet meer voldoende werk was in Spanje en dat hij via het Barcelonese consulaat teruggekeerd is. Hij zegt dat hij in Spanje nooit aan het front is geweest – hij wist waarschijnlijk maar al te goed wat dat voor consequenties had, nl het verlies van het Nederlanderschap. Hij vertelt dat hij voor een Spaanse overheidsinstelling heeft gewerkt, de ‘Sindicato de Industria de la Edificacion Madera y Decoracion’ waar hij als architect tekeningen voor bruggenbouw maakte. De consul is niet overtuigd van zijn verhaal maar zorgt wel voor repatriëring. Hij adviseert het Ministerie van Buitenlandse Zaken om in Nederland hun beweringen nog maar eens te controleren. De Wit was een paar dagen later thuis. Op 8 mei 1937 staat hij weer in Den Haag geregistreerd. Daarna ontbreekt ieder spoor.

Bronnen: 
  • Nationaal Archief, 2.05.03, Ministerie van Buitenlandse Zaken, A-dossiers 1815-1940, A-197-bis Spanje, Hulp en Bijstand i.v.m. onlusten in Spanje: doos 1676, pak 10 – doos 1677, pak 11
  • NA 2.09.22, Ministerie van Justitie, 1914-1940 (Geheim Archief), 16803
  • “Sie werden nicht durchkommen”, Deutsche an der Seite der Spanischen Republik und der Sozialen Revolution,
  • van Werner Abel en Enrico Hilbert , Verlag Edition AV, 2015
  • IISG, archief FAI
Auteur: 
Yvonne Scholten
Laatst gewijzigd: 
16-03-2016
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Architect
Overtuiging: 
Raden-Communist
Adres: 
Torenstraat 14
Woonplaats: 
Den Haag
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
00-11-1936
Datum terugkeer: 
00-06-1937
Gewond: 
ja
Vader: 
Petrus de Wit
Beroep vader: 
Timmerman, aannemer
Moeder: 
Johanna Maria Cornelia van Sprang