In 1910 waren de vader en moeder van Frederik Putter vanuit Amsterdam met hun vier jaar oude zoon naar Duitsland vertrokken. Daar werden in Oberhausen nog twee zoons geboren. Eén van die twee was Frederik. In de zomer van 1914, toen Frederik ruim een half jaar oud was, kwam het gezin weer terug in Amsterdam. De eerste drie jaar woonden ze in de Nieuwmarktbuurt, daarna verhuisden ze naar de Eerste Batavierdwarsstraat. Deze straat lag op het eiland Uilenburg, het armste en meest verkrotte deel van de toch zeker al niet welvarend te noemen Amsterdamse Jodenbuurt. Waarschijnlijk werden de leefomstandigheden daar drie van de vijf jongste in Amsterdam geboren kinderen fataal. Twee broertjes werden maar één jaar oud, een zusje overleed op haar derde. De armoe en ellende waren op dit eiland zo verschrikkelijk dat het gemeentebestuur besloot hier rigoureus een eind aan te maken: in 1926 werden nagenoeg alle woonhuizen op Uilenburg gesloopt. Het gezin Putter kwam toen in de Indische buurt in Amsterdam-Oost te wonen. Frederik werd havenarbeider, trouwde in 1935 en woonde met zijn jonge gezin op de Oostelijke Eilanden. Een half jaar na de geboorte van een tweeling was hij in Catalonië.
Frederik Putter stond op 9 mei 1938 op een lijst van vrijwilligers in Vilaseca, vlakbij Taragona, van de XIde Internationale Brigade, onderdeel van de 45ste Divisie. Vlak daarna zou de XIde Brigade, samen met de XIIIde en de XVde Internationale Brigade deel uit maken van de 35ste Divisie en worden ingezet in de slag om de Ebro. Dit was een laatste poging van de Spaanse Republikeinse regering om de krijgskansen te keren. Op de vijfde dag van dit offensief, 30 juli 1938, sneuvelde Frederik Putter.
Op de achterkant van zijn gezinskaart in het Amsterdamse bevolkingsregister staat vermeld: Verklaring
Ondergeteekende P. Laros, oud-commandant van de 2e Compagnie “Zeven Provincieën” 41e Bat. XI Brigada Mixta, 35e Divisie van het leger der Spaansche Republiek, verklaart: F. T. D. Putter geboren 1913 op den dertigsten Juli 1938 gesneuveld is op den straatweg Mora del Ebro Gandesa bij heuvel 400 ’s nachts om pl.m 2 uur door een hoofdschot. F. T. D. Putter is ter plaatse begraven. Als getuige was hierbij aanwezig J. Boode, soldaat van de 3e sectie van bovengenoemde compagnie. Amsterdam, 22-3-1939
De getuige J. Boode , Wagenaarstraat 81’’ Amsterdam
ex-Kapitein P. Laros, Abstederdijk 113bv Utrecht
Frederik was toen 24. Zijn weduwe, eveneens 24 jaar oud en moeder van drie kinderen verloor toen alsnog haar Nederlandse nationaliteit.
- Stadsarchief Amsterdam
- Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.36-L.145