BORGMAN, Jan

Jan
Borgman
Geboren:
Groningen
12 april 1914
Overleden:
Brunete (Spanje)
00-05-1938
Levensbeschrijving: 

Jan wordt geboren op 12 april 1914 in Groningen. Zijn ouders, Reintje Popke Borgman en Derendina van Dijken, trouwen op 7 januari 1900 in Groningen. Er worden 9 kinderen geboren, vijf meisjes en vier jongens. Een dochter overlijdt, 22 maanden oud. Jan is de jongste zoon, en het op twee na jongste kind. Over de jeugd is verder niets bekend.

Het gezin Borgman zal het niet breed hebben gehad. Vader Reintje zal als pakhuisknecht en schipper geen groot inkomen hebben gehad. En er moesten tien monden gevoed worden. Opmerkelijk dus dat Jan kan gaan studeren in Groningen. Hij woont in de Nieuwe Kijk in het Jatstraat. Hij sluit zich in die tijd aan bij de RSAP (Revolutionair Socialistische Arbeiderspartij) of bij de BRS (Bond van Revolutionaire Socialisten).

In juli 1937 gaat hij naar Spanje. Hij wordt ingedeeld bij de 11de Brigade, samen Albert Boekel en Auke van Roeden, die waarschijnlijk tegelijk met hem aankomen. Hij trekt op met Sake Visser, die hem in het interview met Frans Groot en Rik vuurmans “Jan Burreman” noemt. Volgens Sake noemde de Spanjaarden hem Pelo Caci vanwege de lichte kleur van zijn haar. Op een lijst van 1 augustus 1937 staat hij als zijnde opgenomen in het hospitaal. Hij is bij de slag bij Brunete gewond geraakt en is hij aan zijn verwondingen overleden.

Bronnen: 
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.35-L.64
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.403-Ll.2, 13, 16-17
  • Privé collectie Bart de Cort
  • Groninger Archief
  • IISG, Collectie Nederlandse deelnemers aan de Internationale Brigades in de Spaanse Burgeroorlog, interview Sake Visser
Auteur: 
Rik Vuurmans
Laatst gewijzigd: 
19-03-2023
Overige gegevens
Sekse: 
man
Adres: 
Nieuwe Kerkstraat.122
Woonplaats: 
Groningen
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
27- 07-1937
Gesneuveld: 
ja
Vader: 
Reintje Popke Borgman
Beroep vader: 
pakhuisknecht, schipper
Moeder: 
Berendina van Dijken