HART, Piet van 't

Pieter Pleunis
van 't
Hart
Geboren:
Rotterdam
21 september 1910
Overleden:
Amsterdam
02-10-1975
Levensbeschrijving: 

Van 't Hart werkte onder andere als schippersknecht. Na gevangenschap oprichter en voorzitter Comité Revolutionaire Marxisten, redacteur van De Rode October. Zijn huwelijk bleef kinderloos.

Van ’t Hart was lid van achtereenvolgens de SDAP, in 1932 van de OSP en vanaf 1936 van de RSAP. Mitrailleurschutter in het leger. November 1936 met een groepje van vijf naar Parijs, want daar kregen ze van de Spaanse ambassadeur een visum voor Spanje. Van Parijs naar Port Boum, even over de grens met Spanje. Vocht in Spanje, net als Harrie Combrink, Bertus ten Dam, Theo Jansen en Tinus van Vugt. Vocht in Aragon, in ieder geval bij Teruel en Huesca waar een POUM-divisie lag. Ook een gedeelte van Aucupiera viel onder de POUM-divisie. Gevochten met geweren met uitgesleten lopen. De meeste wapens waren slecht, geweermunitie was er weinig en de artilleriegranaten, die uit de wapenfabrieken van Oviedo kwamen, ontploften zelden. Ingedeeld bij een Bataillon-de-choque (stoottroep), een speciaal bataljon van de POUM, bestaande uit geharde partijleden, onder wie ook enkele buitenlanders. Ze deden meest politiediensten. Huesca was in handen van de fascisten, ze konden de torens en de huizen zien. Toch lukte het niet de stad in te nemen, ook niet in het voorjaarsoffensief van 1937, toen een grote aanval werd ingezet. Het is een berucht offensief geweest, dat duizenden doden heeft gekost. Tien Nederlanders in een huis, Casa Olandesa. Er was ook een Casa Alemania, een Casa Italiana. Het dorp hoorde bij de militia, en de militia bij het dorp. Twee keer gewond geraakt.

Sal Santen, Piet van’t Hart citerend: ‘Er was eens een aanval van de Moren op onze stellingen, de ene golf na de andere kwam op ons af, en wij hadden alleen nog handgranaten om ons te verdedigen. Als bezetenen gooiden we de handgranaten over de borstwering, totdat er geen enkele meer over was. Daarmee is ons einde gekomen, dachten wij, want hoe zouden wij ons alleen met de bajonet kunnen verdedigen als de Moren in massa in onze loopgraaf zouden springen? Zij kwamen echter niet, en toen wij, na enige tijd, durfden kijken hoe het er op het veld uitzag, bleken alle Moren te zijn gesneuveld, tot aan de rand van de loopgraaf.’

Tijdens een bezoek aan Barcelona ging Van ‘t Hart nog even bij Harrie Combrink op bezoek in het ziekenhuis en werd door de PCE (Spaanse Communistische Partij) opgesloten in een garage. Kwam vrij door de Nederlandse viceconsul in Barcelona. Een paar weken later werd hij over de grens gezet bij Perthus. Bij terugkomst in Nederland verhoord door de Centrale Recherche. Verloor zijn Nederlandse nationaliteit, waardoor hij tijdens de oorlog veel moeilijkheden kreeg. Voerde 1937/1938 binnen de RSAP samen met o.a. Willem Dolleman en Herman Drenth oppositie tegen het standpunt, dat de Sovjet-Unie als arbeidersstaat niet verdedigd hoefde te worden, ondanks de heerschappij van de bureaucratische laag, die de Derde Internationale dienstbaar had gemaakt aan haar eigen belangen.

Tijdens de oorlog werkte hij als lid van de centrale leiding van het MLL-front veel samen met Bertus ten Dam, wiens eerste onderduikadres bij Van ‘t Hart in Enschede was. Zat gevangen. Voorzitter van het Comité van Revolutionaire Marxisten (CRM), de Nederlandse sectie van de Vierde Internationale, waarin ook de oud-Spanjestrijder Harrie Combrink zat. In een later stadium sloot ook Sal Santen zich hierbij aan.

Na de oorlog zat hij in de leiding van de afdeling Rotterdam van de Eenheids Vakcentrale (EVC). Hij verhuisde naar Amsterdam waar hij op afdeling documentatie van Het Parool ging werken. In 1947 kreeg hij zijn Nederlands staatsburgerschap terug. Hij overleed in het jaar voor dat onder zijn pseudoniem Max Perthus zijn biografie Henk Sneevliet. Revolutionair-socialist in Europa en Azië werd gepubliceerd.

Bronnen: 
  • Friso Endt (samensteller) m.m.v. H.C. Buurman, G. ‘s Gravesande, Pol Kleijn, Henri Knap, F.J. van der Molen, H.J. Volbekkink, Jan Vrijman, H. v.d. Weg, Weet je nog wel de jaren dertig tussen 1930 en 1940 (Amsterdam 1960) [herdrukt in: Henk Smeets en Dick de Winter (eindredactie), Wij moesten door… (Ridderkerk 2002)];
  • Theo van Tijn, [voorwoord], in: Max Perthus: Henk Sneevliet. Revolutionair-socialist in Europa en Azië (Nijmegen, 1976);
  • Sal Santen, ‘Kinderen uit hetzelfde nest’, Het Vrije Volk 1 oktober 1977
  • Het Parool, 07-10-1975: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010840579:mpeg21:a0152
Auteur: 
Bart de Cort
Laatst gewijzigd: 
2802-2024
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Schippersknecht
Overtuiging: 
Revolutionair socialist
Adres: 
Isaac Hubertstraat 30
Woonplaats: 
Rotterdam
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
15-12-1936
Datum terugkeer: 
19-08-1937
Gewond: 
ja
Nederlanderschap afgenomen: 
ja
Nederlanderschap teruggegeven: 
08-10-1947
Vader: 
Cornelis van 't Hart
Beroep vader: 
Tuinder
Moeder: 
Wilhelmina de Bruin