KEULEN, Marinus Cornelius van

Marinus Cornelius
van
Keulen
Geboren:
Best
5 augustus 1914
Levensbeschrijving: 

Is Marinus van Keulen vrijgelaten uit gevangenschap omdat hij Katholiek was? Het is een suggestie die medegevangene Sake Visser doet in een interview uit 1984. Van het gezin waar Marinus uit kwam, weten we alleen dat moeder Johanna Maria een jaar na zijn geboorte overlijdt. Ze heeft dan, 26 jaar oud, al zes kinderen op de wereld gezet, Marinus is de jongste.

Van hem weten we over zijn tijd in Spanje alleen dat hij een van de vier gevangenen is die eind 1939 wordt vrijgelaten, samen met Alexis de Seume, Toon de Moor en Piet van Hees. Dat is aanzienlijk eerder dan de overige Nederlandse gevangenen die merendeels pas in '43 vrijkomen. Van Keulen is vermoedelijk eind maart/begin april 1938 gevangen genomen door de nationalistische troepen. Dat valt op te maken uit een brief die zijn broer, A. van Keulen, op 1 september 1938 richt aan de Spaanse Minister van Oorlog te Valencia. De brief is in vlekkeloos Frans geschreven. "Mijn broer" schrijft hij "heeft mij de eerste maanden van zijn verblijf in Spanje regelmatig geschreven. Zijn laatste brief is van 28 maart 1938. Daarna heeft hij niet meer geschreven. In die laatste brief liet hij  weten dat hij enige dagen rust had gehouden in een hospitaal maar dat hij op het punt stond weer naar het front te vertrekken."

Marinus heeft zijn broer ook het adres gegeven waar hij naar kan schrijven, het bekende adres op het hoofdkwartier van de Internationale Brigade te Albacete. De broer heeft verschillende brieven gestuurd maar nooit een antwoord gekregen en nu informeert hij of er iets bekend is over gevangenschap of mogelijk zelfs overlijden.

Of hij ooit een antwoord heeft gekregen is niet duidelijk. Van Keulen en zijn reisgenoten gaan naar Valencia en vertrekken vandaar op 21 december 1939 met de Vulcanus naar Nederland. We weten niet of Marinus in december 1939 - net als Alexis de Seume - onmiddellijk naar Nederland is teruggekeerd. 

Bronnen: 
  • IISG, Collectie Nederlandse deelnemers aan de Spaanse Burgeroorlog, 48
  • IISG, Cpn archief map 1716.  Gegevens van het Republikeins Spaanse Ministerie van Defensie betreffende Nederlandse Spanjestrijders, na verzoek van familieleden in Nederland opgesteld. Verstuurd als bijlagen bij een brief van André Marty (PCF), 1950. Met een lijst van oud-Spanjestrijders. 1937-1938, 1940 en z.j.
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.404-L.41
Auteur: 
Yvonne Scholten
Laatst gewijzigd: 
18-01-2018
Overige gegevens
Sekse: 
man
Adres: 
Pioenroosstraat 73
Woonplaats: 
Eindhoven
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
05-10-1937
Datum terugkeer: 
00-12-1939
Nederlanderschap afgenomen: 
ja
Nederlanderschap teruggegeven: 
11-02-1955
Vader: 
Christiaan van Keulen
Beroep vader: 
sigarenmaker
Moeder: 
Johanna Maria de Laat