KLOKGIETERS, Lambertus Petrus

Lambertus Petrus
Klokgieters
Geboren:
's-Hertogenbosch
1 oktober 1910
Levensbeschrijving: 

Lambert Klokgieters is geboren in ’s-Hertogenbosch. Zijn vader, Lambertus Klokgieters is driemaal getrouwd geweest. Zijn eerste vrouw overlijdt in 1903. Zijn tweede vrouw, Annette Soetekouw is de moeder van Lambert. Zij overlijdt in 1920. Zijn vader is daarna nog een keer getrouwd met Joanna van Buel. Hoeveel kinderen er in deze opvolgende huwelijken geboren zijn is niet duidelijk, het zouden er ongeveer negen kunnen zijn.

Het gezin verhuist in 1920 naar het Kempense dorpje Tongelre. Kort daarop wordt het dorp geannexeerd door de dan snelgroeiende gemeente Eindhoven. In 1929 komt Lambert in aanraking met Justitie; hij wordt veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens diefstal met inbraak. Hij zit zijn straf uit in de gevangenis van Breda.

In 1930 trouwt Lambert met Dina Regina van den Bersselaar. Zij heeft een dochter, van drie maanden oud en door het huwelijk wordt zij geëcht en krijgt de achternaam Klokgieters. In het huwelijk worden nog 3 kinderen geboren, 2 meisjes en een jongen. Het huwelijk loopt op de klippen en wordt op 22 januari 1937 formeel ontbonden.

Omstreeks deze tijd vertrekt hij naar Spanje. Hij wordt na zijn training in Albacete ingedeeld bij 14de Flakbatterie, luchtdoelgeschut, waar Frans Loew en later ook Marinus Boot bij dienden. Hij wordt uiteindelijk in 1938 bevorderd tot leider van deze groep, in de rang van onderofficier. Szinda beoordeelt hem als een zeer goede soldaat, dapper en gedisciplineerd. Maar politiek zou hij zwak zijn en het ontbrak hem aan “Kamerdschaftsgeist”. Maar verder wel een betrouwbare kameraad en goede antifascist.

Hij ontmoet in Spanje een vrouw, Carmen Hueso Mora, met wie hij trouwt. Carmen heeft een zuster en die trouwt met de Duitse interbrigadist Albert Giebel, die in hetzelfde onderdeel dient.

Na het Aragon-offensief in het voorjaar van 1938 weten de Franco-troepen de Middellandse Zee te bereiken. De Spaanse Republiek is vanaf dat moment in tweeën gedeeld. De eenheid van Klokgieters wordt door deze overweldigende aanval van de nationalisten in maart en april gedwongen uit te wijken naar het zuiden in de richting van Valencia. Ze worden daarna opgenomen in het ‘Ejercito de Levante’ (Levante-leger) en nemen daardoor geen deel aan het zomeroffensief van het Ebro-leger in 1938.

Omdat de Spaanse republikeinse regering haar goede wil wenst te tonen naar de Volkenbond en de Non-Interventiecommissie kondigt ze in Genève - de zetel van de Volkenbond – in september 1938 aan dat de Internationale Brigades worden opgeheven. De meeste Nederlandse interbrigadisten worden gerepatrieerd door de Nederlandse Legatie in Barcelona en komen 5 december weer terug in Nederland.

De Nederlandse vrijwilligers in het Levante-leger komen niet zo makkelijk weg. Eind december weten ze pas Barcelona te bereiken. Na de verloren slag om de Ebro in de zomer staan hier de fascisten voor de deur. In Catalonië heerst gebrek aan alles en er is een chaotische situatie ontstaan. Pas op 19 januari 1939 staan ze op een Nederlandse repatriëringslijst. Het zijn 25 ex-interbrigadisten waaronder Marinus Boot en Lambert Klokgieters. Maar in februari verblijven ze nog - min of meer in de openlucht - onder barre winterse omstandigheden in een Frans interneringskamp op het strand van Argelès sur Mer.

Klokgieters is op 3 april 1939 weer terug in Nederland. Hij vestigt zich in Eindhoven op de Kreugelstraat. Waarschijnlijk is zijn vrouw Spanje ontvlucht en hem achterna gereisd tot in Frankrijk. Klokgieters gaat daar ook heen: op 7 juli 1939 wordt hij uitgeschreven bij de gemeente Eindhoven en is hij vertrokken naar Wassy in het district Marne. Carmen bevalt daar in Saint Dizier, ± 10 kilometer van Wassy op 28 augustus 1939 van een zoon, Vicente Alberto. In Nederland worden nog twee kinderen geboren, Carmen Mercedes Josephina Antonia en José Francisco Julio. Wanneer ze geboren zijn is niet bekend, maar ze overlijden allebei jong, Carmen Mercedes in 1946 en José in 1956.

Lambertus is zijn Nederlanderschap verloren. In de jaren ’50 vraagt hij renaturalisatie aan. In het antecedentenonderzoek dat naar aanleiding van deze aanvraag wordt uitgevoerd, wordt geconstateerd dat hij lid is van de Eenheidsvakcentrale, de aan de CPN gelieerde vakbond. Desondanks wordt hij in 1955, samen met 20 andere Spanjestrijders gerenaturaliseerd. Hij blijkt op dat moment in Eindhoven te wonen en spoorwegarbeider te zijn.

Verder is er over hem niets bekend

Bronnen: 
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.403-L.12
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.404-L.39
  • http://gustavmartens.weebly.com/46-kameraden.html 
  • Brabants Historisch Informatie Centrum
  • Regionaal Historisch Centrum Eindhoven
  • Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Justitie: Afdeling Politie, Bureaus Kabinet en Juridische Zaken, nummer toegang 2.09.107, inventarisnummer 478
Auteur: 
Rik Vuurmans
Laatst gewijzigd: 
18-11-2022
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Chauffeur
Functie: 
Onderofficier
Adres: 
Hastelweg 91b
Woonplaats: 
Eindhoven
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
00-01-1937
Datum terugkeer: 
19-01-1939
Nederlanderschap afgenomen: 
ja
Nederlanderschap teruggegeven: 
11-02-1955
Vader: 
Lambertus Klokgieters
Beroep vader: 
kistenmaker
Moeder: 
Annette Soetekouw
Datum getrouwd: 
05-12-1930
Partner: 
Dina Regina van den Besselaar
Kinderen: 
3
Partner 2: 
Carmen Hueso Mora
Kinderen 2: 
3