KLOOSTRA, Henk

Hendrik
Kloostra
Geboren:
Nieuw Lekkerland
25 juli 1905
Overleden:
Esteban de Litera (Spanje)
25 november 1937
Levensbeschrijving: 

Van de zeven broers Kloostra was Henk de een na oudste. Het gezin Kloostra was het bekendste communistische gezin van Den Haag. Van de broers zijn er drie, Henk, Johan en Arie naar Spanje gegaan. Johan en Arie zijn teruggekomen, Henk is in Spanje gestorven. Arie en Johan over het gezin Kloostra:

“Iedereen bij ons thuis was antifascist. In 1933 hadden wij al het ‘bruinboek’ gelezen en van een kennis die voor zijn werk veel in Duitsland kwam, hoorden we veel over de toestanden daar”.

Johan: “Het opvangen, het naar veiliger oorden helpen van vluchtelingen uit Duitsland was in het vooroorlogse Nederland geen ongevaarlijke zaak. Het was illegaal werk, de Nederlandse autoriteiten waren zeer op ons gebeten. Vaak ben ik doodsbang geweest, als ik met eentje contact moest opnemen, met hem over straat moest om hem verder te helpen. Maar ze hebben ons ook geholpen. We zijn een aantal van die mensen later nog wel eens tegengekomen, in Spanje maar ook in het concentratiekamp en toen hielpen ze ons als dat mogelijk was.”

Toen in 1936 in Spanje de Burgeroorlog uitbrak, sprak het eigenlijk vanzelf dat de Kloostra’s zich daarmee zouden inlaten. Johan: “Wij begrepen onmiddellijk dat het daar ging om een strijd tussen vrijheid en fascisme. Daar in Spanje werd niet alleen tegen Franco gevochten maar ook tegen Hitler en Mussolini. En het internationaal fascisme diende op alle fronten en met alle middelen bestreden te worden.”

Arie: “Henk, Johan en ik hadden afgesproken dat we met zijn drieën naar Spanje zouden gaan. Op een avond kwam ik thuis, de tafel was gedekt, maar Henk en Johan kwamen maar niet opdagen. Moeder begon zich ongerust te maken en vroeg zich af wat met hen was gebeurd. Ik zei toen: ‘Moeder, die zijn naar Spanje vertrokken.' Ze schrok wel even maar ze wist, net als wij allemaal, dat het eens zou gebeuren. Als je het altijd over het antifascisme hebt, moet je ook bereid zijn offers te brengen, dat was het standpunt van mijn ouders en van ons allemaal. "

Over het verblijf van Henk in Spanje is nauwelijks iets bekend. De broers Henk en Johan waren weliswaar samen vertrokken maar waren bij verschillende onderdelen terecht gekomen en hebben elkaar in Spanje uit het oog verloren. Dat Henk al op 25 november 1937 in een ziekenhuis in Esteban de Litera aan tyfus was overleden is pas rond 2013 bekend geworden. In een uitzending van het tv programma “Andere Tijden” gaat zijn neef Mario op zoek naar het verhaal van zijn oom die aan het Aragon-front streed. Het is toen gelukt om het graf van Henk te lokaliseren. 

 

Bronnen: 
  • informatie van de familie Kloostra
  • De bus uit Dachau, Jos Schneider en Gijs van de Westelaken, uitgeverij Balans/HP (1987)
  • Andere Tijden, 22 september 2013, https://anderetijden.nl/aflevering/79/Arie-en-Sybe-vechten-tegen-Franco
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.403-L.13
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.35-L.244
Auteur: 
Yvonne Scholten
Laatst gewijzigd: 
15-01-2018
Overige gegevens
Sekse: 
man
Overtuiging: 
Communist
Adres: 
Laakkade 409
Woonplaats: 
Den Haag
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
24-04-1937
Gesneuveld: 
ja
Vader: 
Tjerk Kloostra
Beroep vader: 
Machinebankwerker
Moeder: 
Josina Kooijman