KROON, Bartholomeus Matthijs

Bartholomeus Matthijs
Kroon
Geboren:
Nieuw- en Sint Joosland
22 februari 1910
Levensbeschrijving: 

Op 31 augustus 1937 verschijnt 'Bartolome Kroon' voor de medische commissie van de Internationale Brigaden. De commissie bestaat op dat moment uit de artsen Micelmacheras en Voet. De jonge Ies Voet zal in Spanje sneuvelen. Hun verklaring betreffende Kroon luidt dat hij last heeft van zijn zenuwen, hij krijgt drie weken vrijstelling van het front .

Oktober 1938 ontvangt het bureau van de Internationale Brigaden in Albacete een briefje van de redactie van "Popola Fronto" , een periodiek dat in het Esperanto informatie geeft over de situatie in Spanje. Het in het Spaans gestelde briefje luidt:

"Van kameraad C. Kleywegt, Melsenstraat 29, Den Haag, Holland, ontvingen wij het verzoek inlichtingen in te winnen over kameraad Bart Kroon, Nederlander, soldaat van de Internationale Brigaden. Zijn laatste brief kwam uit het hospitaal bij Murcia waar hij verbleef in verband met een zenuwinstorting. De brief is van 18 februari van dit jaar."

De vrijstelling van het front duurde toen dus al enkele maanden. Het briefje maakt deel uit van een pakket dat de CPN in 1950 ontving. Het ging om een verzoek van familieleden van vermiste Spanjevrijwilligers.

Op 30 augustus 1939 werd Jannetje Kroon, een zuster van Bart, gehoord door de Delftse politie. Zij verklaarde dat ze begin 1937 nog een brief van hem had ontvangen maar: "Na die datum heeft zij niets meer van hem gehoord. Zij verklaarde verder dat zij bij geruchte had vernomen dat haar broer in Spaanschen krijgsdienst moet zijn gesneuveld, doch zij kon dit niet postief verklaren, daar zij hiervan nimmer eenige officieele mededeeling had ontvangen." De kans dat Kroon terug gegaan is naar het front - waar hij bij de artillerie zat - en daar is gesneuveld is dus zeer groot.

Bronnen: 
  • Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Justitie: Archiefbescheiden betreffende Oud-Spanjestrijders, nummer toegang 2.09.99, inventarisnummer 133
  • IISG, archief Cpn, map 1716, Gegevens van het Republikeins Spaanse Ministerie van Defensie betreffende Nederlandse Spanjestrijders, na verzoek van familieleden in Nederland opgesteld. Verstuurd als bijlagen bij een brief van André Marty (PCF), 1950. Met een lijst van oud-Spanjestrijders. 1937-1938, 1940 en z.j.
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.403-Ll.3, 20-21
Auteur: 
Yvonne Scholten
Laatst gewijzigd: 
18-06-2017
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Electricien
Adres: 
van Leeuwenhoeksingel 24
Woonplaats: 
Delft
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
09-01-1937
Gesneuveld: 
vermoedelijk
Vader: 
Cornelis Kroon
Beroep vader: 
bakker
Moeder: 
Christina Zuijdwegt