OIRSCHOT, Johannes

Johannes
Oirschot
Geboren:
Rotterdam
10 april 1914
Overleden:
Spanje
1938
Levensbeschrijving: 

Is de achternaam Oorschot of Oirschot? Dat is niet met zekerheid te zeggen maar het laatste lijkt het meest waarschijnlijk. In de brochure "Nederlanders onder commando van Hollander Piet" noemt auteur Vanter hem 'van Oirschot' en omschrijft hem als 'de beste kameraad van Piet Laros - de commandant van het Nederlandse bataljon "De Zeven Provinciën"; maar hij vermeldt ook dat Oirschot zich niet door Piet liet commanderen. Als Piet op een gegeven moment woedend is omdat één van de mannen, de Klonia, op mars een machinegeweer heeft achtergelaten reageert van Oirschot volgens Vanter:

'Ik laat mijn mannen niet beledigen' zegt van Oirschot en hij stottert van drift".

Volgens een verklaring van Spanjestrijder Gerard Vinke zou 'Jan van Oorschot' in augustus  1938 gesneuveld zijn bij Gandesa. Maar Vinke kende hem ternauwernood. Hij verklaart dat Jan slager zou zijn geweest, ongeveer 22 jaar oud en afkomstig of uit Amsterdam of uit Rotterdam.

In het archief van de Internationale Brigaden is ook sprake van Oorschot, Johannes die op  15 janauri 1938 Spanje binnen komt via Massanet en 21 januari doorgestuurd wordt naar  Albacete.

In hetzelfde archief bevinden zich twee niet gedateerde briefjes, afkomstig van de moeder van Oirschot ( ondertekend met Oirschoot). Het zijn vertalingen in het Duits en in het Spaans van een briefje dat gericht is aan "Waarde kameraad Jenny" - het gaat ongetwijfeld om Jenny Schaddelee, verpleegster. Het origineel in het Nederlands is (nog) niet opgedoken. Een terugvertaling naar het Nederlands luidt ongeveer:

Waarde  kameraad Jenny!

Bedankt voor je snelle antwoord. Wat we vreesden, blijkt dus waar te zijn. Onze zoon is niet meer in leven. Hoe groot ons verdriet over dit verlies is, kun je je voorstellen, jij die je eigen man verloren hebt.

Dat onze jongen een goede, een moedige kameraad was –dat schreef je ons- daar zou kapitein Piet iets over kunnen vertellen. We hopen dan ook dat hij ons zal bezoeken wanneer hij terugkomt naar Nederland.

Ik beeindig nu deze brief met de verzekering aan jullie in Spanje, dat het verlies van onze jongen door het moorddadige fascisme ons er niet onder zal krijgen maar dat we zullen blijven vechten tot het einde.

Vertel dat aan de jongens daar aan het front.

Met veel strijdgroeten

je kameraad

Oirschoot

Bronnen: 
  • IISG - Cpn archief, map 1716: Gegevens van het Republikeins Spaanse Ministerie van Defensie betreffende Nederlandse Spanjestrijders, na verzoek van familieleden in Nederland opgesteld. Verstuurd als bijlagen bij een brief van André Marty (PCF), 1950. Met een lijst van oud-Spanjestrijders. 1937-1938, 1940 en z.j.
  • Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Justitie: Archiefbescheiden betreffende Oud-Spanjestrijders, nummer toegang 2.09.99, inventarisnummer 40
  • Cor Dekker: Lotgevallen in Spanje : ervaringen van een Hollandschen zeeman bij de 'Internationale Brigade' - particuliere uitgave 1939, aanwezig op IISG
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.36-L.20
Auteur: 
Yvonne Scholten
Laatst gewijzigd: 
31-12-2016
Overige gegevens
Sekse: 
man
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
15-01-1938
Gesneuveld: 
vermoedelijk
Vader: 
Johannes Gerardus van Oirschot
Moeder: 
Neeltje de Bruijn