OVERBEEKE, Cornelis

Cornelis
Overbeeke
Geboren:
Poortvliet
27 maart 1898
Overleden:
Amsterdam
11 januari 1985
Levensbeschrijving: 

Cornelis Overbeeke woonde tot 1927 op het eiland Tholen. Toen hij negen jaar oud was overleed zijn vader. Zijn moeder bleef toen in kommervolle omstandigheden achter met zeven kinderen variërend in de leeftijd van 3 tot 12 jaar. Cornelis vertrok in 1927 naar Amsterdam en werd matroos bij de ‘Maatschappij Nederland’. Hij trouwde in hetzelfde jaar, maar al een jaar later overleed zijn vrouw in het WG (Wilhelmina Gasthuis).

Cornelis Overbeeke kwam op 27 november 1936 in Spanje aan en was dus één van de eerste Nederlandse vrijwilligers in de strijd tegen het fascisme. Over zijn verblijf in Spanje bij de Internationale Brigades is niets bekend, ook omdat hij bij terugkomst onder de radar van de Nederlandse autoriteiten is gebleven en er dus geen proces-verbaal is opgemaakt. Mogelijk werd hij met enige andere Nederlanders waaronder de matrozen Hendrik BakkerKees Verhoeve en Jan Daalder ingedeeld bij de Republikeinse Marine in Cartagena.  Jan Daalder was op dezelfde datum in Spanje aangekomen. Over Nederlandse vrijwilligers bij de Spaanse marine is in de archieven van de Internationale Brigades zo goed als niets terug te vinden.

Eind zomer 1937 werd Cornelis gerepatrieerd en ging weer in Amsterdam wonen. Hij schreef zich in bij het bevolkingsregister in de Wagenaarstraat 93 2-hoog-achter. Als vorige adres werd Czaar Peterstraat 4-hoog-zolder genoteerd vanwaar hij negen maanden eerder naar Spanje was vertrokken. Zijn Nederlandse nationaliteit werd hem, ondanks zijn dienstneming in vreemde krijgsdienst niet afgenomen. Een zeeman was wel vaker een hele tijd weg ....

In de Tweede Wereldoorlog werd Cornelis gedwongen in Duitsland te werken. Als matroos moest hij naar de haven van Flensburg in Sleeswijk-Holstein. Maar mogelijk is daar nooit wat van gekomen want zijn kaart bij het GAB(Gewestelijk Arbeids Bureau) in Amsterdam bleef op het verstrekken van 18,70 kledingvoorschot geheel leeg.

Na de Tweede Wereldoorlog trouwde Cornelis weer en ging werken als scheepsschilder. Hij overleed op 86-jarige leeftijd in een bejaardentehuis in Amsterdam-West.

Bronnen: 
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.403-L.14
  • Gemeentearchief Tholen – Bevolkingsregister
  • Stadsarchief Amsterdam – Indexen
Auteur: 
Ton Hegeraad
Laatst gewijzigd: 
17-06-2021
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Koopvaardijmatroos
Adres: 
Czaar Peterstraat 35 zolder
Woonplaats: 
Amsterdam
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
27-11-1936
Datum terugkeer: 
07-08-1937
Vader: 
Jacob Overbeeke
Beroep vader: 
Veldarbeider
Moeder: 
Levina Dorst
Beroep moeder: 
Dienstbode
Datum getrouwd: 
29-06-1927
Partner: 
Derkina Arendina Grobben
Datum getrouwd 2: 
19-09-1951
Partner 2: 
Saapke Brink