WEBER, Herman

Hermanus
Weber
Geboren:
Den Haag
6 januari 1911
Levensbeschrijving: 

Samen zijn ze vertrokken en samen zijn ze teruggekomen, de twee Hagenaars Herman Weber en Adriaan Teeuwisse. Ze vertrokken in april 1937 en waren in oktober weer terug. Wat zich in Spanje heeft afgespeeld, is onduidelijk. Beide mannen zijn gedeserteerd en in hun verklaringen aan de Nederlandse consulaten in Barcelona en Parijs laten ze weten dat ze naar Spanje gingen om werk te zoeken en na enige militaire training hebben geweigerd om naar het front te gaan. Hetzelfde wordt door veel deserteurs beweerd maar het lijkt uiterst onwaarschijnlijk dat de twee mannen niet wisten dat ze naar Spanje gingen om te vechten. Ze zijn via Parijs gegaan en daar op de gebruikelijk manier - dwz in een groep met andere Spanjestrijders - naar Zuid-Frankrijk gereisd en lopend de Pyreneeën overgegaan. Zelfs als ze tot Parijs nog in de illusie van werk geloofden, moet ze dat tijdens de reis naar Spanje toch wel duidelijk zijn geworden. Bij een eerste vluchtpoging zijn ze opgepakt en opgesloten in kamp "Lucas" -  volgens het rapport van de consul:

Weber en Teeuwissen verklaarden mij dat het kamp Lucas omstreeks begin october j.l. is opgeheven en dat alle daar verblijvende gevangenen zijn overgebracht naar een oud kasteel, gelegen bij de officierenschool, te Pozarubio. Zij verbleven enige tijd in dat kasteel en zijn er 15 october j.l. in geslaagd te ontvluchten en Valencia te bereiken, alwaar de consul hen voorthielp naar Barcelona. Deze twee mannen maakten op mij een vrij netten indruk en verklaarden mij nooit lid te zijn geweest van eenige politieke partij, en nooit daadwerkelijk aan de strijd in Spanje te hebben deelgenomen.

Twee andere deserteurs, Engel de Groot en Gerard Tromp vertellen over het kamp: Het voedsel en de ligging was zeer slecht . In het kamp werd veel onder elkaar gevochten, want sterken drank was voor weinig geld te krijgen. In het kamp waren twee Hagenaars, genaamd Arie Thewiesse en Herman Weber. Deze twee jongens zijn tien dagen voor ons gedeserteerd.

Verdere gegevens over het leven van Herman Weber ontbreken.

Bronnen: 
  • Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Justitie: Archiefbescheiden betreffende Oud-Spanjestrijders, nummer toegang 2.09.99, inventarisnummer 236
  • Nationaal Archief, 2.05.03, Ministerie van Buitenlandse Zaken, A-dossiers 1815-1940, A-197-bis Spanje, Hulp en Bijstand i.v.m. onlusten in Spanje, inv. nr  1676
  • Nationaal Archief 2.09.22, Ministerie van Justitie, 1914-1940 (Geheim Archief), inventarisnr 16810
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.2-D.282
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.403-Ll.15, 47
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.2-D.113-L.3
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.404-L.92
Auteur: 
Yvonne Scholten
Laatst gewijzigd: 
15-03-2018
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Stukadoor
Adres: 
Gerard Kellerstraat 89
Woonplaats: 
Den Haag
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
00-04-1937
Datum terugkeer: 
07-08- 1937
Nederlanderschap afgenomen: 
ja
Nederlanderschap teruggegeven: 
13-03-1948
Vader: 
Herman Weber
Beroep vader: 
Stukadoor
Moeder: 
Geertruida Margaretha den Broek