WILDSCHUT, Theo

Theodorus
Wildschut
Geboren:
Amsterdam
4 november 1913
Levensbeschrijving: 

Theo Wildschut vertrekt eind oktober 1936 naar Spanje samen met zijn vriend Toon Gottmer. In juli 1937 is hij terug en wordt gehoord door de Amsterdamse politie. Hij verklaarde

" dat hij in October 1936 met zijn vriend Toon Gottmer, te voet van Amsterdam naar Parijs was gegaan met het doel zich aldaar aan te melden bij een bureau om in Spanje als timmerman werk te krijgen.  Op een afstand van 100 K.M. vóór Parijs had hij van Gottmer, die met een vrachtauto kon meerijden, afscheid genomen. Vervolgens had hij zich in Parijs gemeld op het Syndicaatsbureau, Rue Mathurin Morreau 8-12, en was door dit bureau met 50 buitenlanders naar Spanje gezonden. Tot eind Januari 1937 maakte hij, volgens zijn verklaring, in Valencia, Castellon en Barcelona, bomvrije kelders ten dienste van de Spaansche Volksfrontregeering. Eind Januari 1937 kreeg hij te Barcelona typhus; hij werd, na 3 maanden verpleegd te zijn geworden, in een hospitaal te Barcelona ontslagen. Vervolgens ontving hij op het bureau van de Internationale Brigade te Albacete toestemming om naar Nederland terug te keeren.

Volgens hem werden de verplegingskosten door de Spaansche Volksfrontregeering betaald. Bij zijn vertrek uit Spanje had hij van een regeeringskassier 150 peseta's ontvangen en kon hij vrij in Spanje reizen. In Parijs vervoegde hij zich op het Bureau Peuple d'Espagnole, City Paradis No.1, waar men hem naar een dokter verwees die hem 4 weken rust voorschreef."

Wildschut bevestigt dat het bij zijn huisbaas in beslag genomen fotootje van hem is; het is in Albacete gemaakt, hij staat er op met Jacob Heshof en hij had 'voor de lol' het uniformjasje van Heshof aangetrokken. Maar hij zegt dat hij het door de politie bij zijn huisbaas eveneens in beslag genomen repatrieringsbewijs nooit in bezit heeft gehad en dat hij ook niet bij dat onderdeel, de 13de brigade, 6de bataljon, batterij, had gezeten. Het helpt hem niet, het Nederlanderschap wordt hem toch ontnomen. 

Verdere gegevens  over het leven van Theo Wildschut ontbreken.

Bronnen: 
  • Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Justitie: Archiefbescheiden betreffende Oud-Spanjestrijders, nummer toegang 2.09.99, inventarisnummer 273
Auteur: 
Yvonne Scholten
Laatst gewijzigd: 
15-04-2018
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Bloemist, timmerman
Adres: 
Hudsonstraat 167
Woonplaats: 
Amsterdam
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
00-10-1936
Datum terugkeer: 
00-07-1937
Nederlanderschap afgenomen: 
ja
Vader: 
Theodorus Wildschut
Moeder: 
Catharina Margaretha Schmit Jongbloed
Datum getrouwd: 
11-10-1939
Partner: 
Anna Margaret Smit
Kinderen: 
2