Marinus is geboren in Rotterdam op 17 maart 1915. Zijn ouders, Martinus Josephus Zijlmans, los werkman, en Jacoba van Zevenbergen zijn kort daarvoor in 1913 getrouwd. In totaal krijgen ze zeven kinderen, twee meisjes en vijf jongens. Marinus is de op een na oudste en de oudste zoon.
Marinus zou van beroep glasslijper zijn. Hij trouwt in 1935 met de dan 17-jarige Antje Metje Snoek. Het huwelijk lijkt een “moetje” want krap vier maanden na de huwelijksdatum wordt het eerste kind, een zoon, geboren. Een jaar later wordt het tweede kind geboren, een dochter. Maar nog een jaar later op 26 november 1937 wordt het huwelijk formeel ontbonden.
In mei 1938 gaat hij naar Spanje waar hij de 24ste aankomt via Massenet in een groep van 32 vrijwilligers. Tot die groep horen naast Marinus nog 3 Nederlanders: Piet Maliepaard, Leendert Verbrugge en Hendrik Zwerver. Ze worden ingedeeld in de 11de Internationale Brigade. Szinda is, zoals wel vaker het geval is wat betreft Nederlanders, niet erg te spreken over Marinus. Hij zou zich drukken voor de frontdiensten, werd ingezet als koerier maar was als zodanig niet erg betrouwbaar. Politiek interesseerde hem niet zo, en wist hij ook niet veel van. Hij was leugenachtig en dronk te veel. Er is ook nog een apart advies over zijn eventuele toelating tot de Spaanse Communistische Partij; daar komt hij niet voor in aanmerking, omdat hij geen lid was van de CPN. Daarnaast zou hij zelf aangegeven hebben in Nederland lid te zijn geweest van een antifascistische organisatie die trotskistisch georiënteerd zou zijn, en dat was natuurlijk sowieso geen aanbeveling.
De naam Zijlmans komt nog voor op een lijst van Nederlanders, die als vermist waren opgegeven en waarvan werd aangenomen dat ze bij het Ebro-offensief krijgsgevangen waren gemaakt. Voor twee van hen, Herman Scheerboom en Adriaan Thomas, klopte dat, zij kwamen in het concentratiekamp San Pedro de Cardeña terecht en later in een kamp bij Belchite. Drie anderen zijn bij het offensief gesneuveld. De resterende vier, inclusief Zijlmans, staan allen op de zogenaamde Schlosser-lijst, de lijst met Nederlanders die met een speciaal transport van Spanje naar Nederland zijn vervoerd. Hij kwam dus op 5 december 1938 in Amsterdam aan. Hij verliest zijn Nederlanderschap.
Op 10 januari 1938 staat op zijn persoonskaart vermeld dat hij weer in Rotterdam woont op de Wolphaertsstraat. In 1939 verhuist hij naar Norg in Drenthe, om in november 1945 weer terug te keren naar Rotterdam. In 1956 trouwt hij met Jeanette de Jong. Ze krijgen in 1957 een kind dat echter levenloos wordt geboren. Hij overlijdt in 1964.
- Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.36-L.156
- Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.403-Ll.33-34
- Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.404-L.96