WEERDENBURG, Simon

Simon
Weerdenburg
Geboren:
Utrecht
15 september 1911
Levensbeschrijving: 

Over het verblijf van Simon Weerdenburg in Spanje is niets bekend. Des te meer over zijn avontuurlijke vertrek uit dat land. Hij maakte deel uit  van de groep van tien die begin april 1938 een vrachtwagen steelt om te vluchten ( met o.a. Krottje, Slangen en  Oomkens). Na de Franse grens verdelen ze zich in kleine groepen om niet gepakt te worden. Weerdenburg reist vanaf dat moment samen met Slangen. Maar het gaat mis, ze worden op 18 april 1938 in Toulouse opgepakt voor landloperij. De Nederlandse consul in Parijs meldt dat zijn collega in Montauban hen niet wilde helpen:

De rechter van instructie te Montauban verzocht genoemden Consul deze lieden te repatrieeren, doch de Consul weigerde dit, aangezien hij de mening was toegedaan, dat ze in vreemden staats- en krijgsdienst zijn geweest.

Hoe hij terug kwam, vertelt het verhaal niet. De vrouw waar hij in 1935 mee getrouwd was, had inmiddels echtscheiding verkregen. 

Bronnen: 
  • Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Justitie: Archiefbescheiden betreffende Oud-Spanjestrijders, nummer toegang 2.09.99, inventarisnummer 172
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.3-D.69-L.208
Auteur: 
Yvonne Scholten
Laatst gewijzigd: 
17-03-2016
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Mecanicien
Adres: 
Populierstraat 26
Woonplaats: 
Utrecht
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
02-01-1937
Nederlanderschap afgenomen: 
ja
Vader: 
Simon Weerdenburg
Moeder: 
Wilhelmina Elisabeth Antonia Luksen
Datum getrouwd: 
31-07-1935
Partner: 
Antonia van Mild