SLANGEN, Marinus Johannes

Marinus Johannes
Slangen
Geboren:
Amsterdam
4 juli 1914
Overleden:
Amsterdam
8 november 1973
Levensbeschrijving: 

Er is niet veel bekend over waarom Marinus Slangen in 1937 naar Spanje vertrokken is. Zijn dochter weet zich het verhaal te herinneren dat hij zonder werk was en op een dag zijn ouders vertelde dat hij een pakje sigaretten ging kopen. Mogelijk wilde hij hun niet langer tot last zijn en hoopte hij in Spanje iets zinvols te kunnen doen. Hij was lid van de Communistische Partij en moet vast via de partij gehoord hebben hoe hij zijn reis moest plannen. Eind juni 1937 is hij in Spanje aangekomen, zo’n beetje op het moment dat hij zijn 23ste verjaardag viert. Op de aankomstlijsten wordt op dezelfde dag de aankomst van Jacob Groenink gemeld. Het zou kunnen dat ze elkaar kenden en samen op pad gegaan zijn, want ze woonden niet ver van elkaar in Amsterdam Oud-Zuid. 

Wat hij in Spanje gedaan heeft is onbekend. Er zijn pas weer bronnen over zijn terugtocht. Hij maakt ook deel uit van de groep van tien die begin april 1938 een vrachtwagen steelt om te vluchten (zie onder meer de biografieën van Krottje en Oomkens). Na de Franse grens verdelen ze zich in kleine groepen om niet gepakt te worden. Slangen reist vanaf dat moment samen met Simon Weerdenburg

Ook bij hen gaat het mis, ze worden op 18 april 1938 in Toulouse opgepakt voor landloperij. De Nederlandse consul in Parijs meldt dat zijn collega in Montauban Slangen niet wilde helpen:"De rechter van instructie te Montauban verzocht genoemden Consul deze lieden te repatrieeren, doch de Consul weigerde dit, aangezien hij de mening was toegedaan, dat ze in vreemden staats- en krijgsdienst zijn geweest."

Slangen weet toch in Nederland terug te komen. De registers melden dat hij vlak voor de inval van de Duitsers getrouwd is. In de herinnering van zijn dochter is Slangen nooit stateloos geweest “want mijn moeder was een Duitse en zij heeft toen zij met mijn vader trouwde de Nederlandse nationaliteit gekregen. Zij zijn hals over kop getrouwd op 1 mei 1940 omdat mijn vader bang was dat als er oorlog zou uitbreken mijn moeder teruggestuurd zou worden naar Duitsland. Mijn vader heeft helaas gelijk gekregen want op 10 mei brak de oorlog uit.”

Tijdens de oorlog werd Slangen gedwongen voor de Duitsers te werken bij Fokker. Na de oorlog is hij aan de slag gegaan als verwarmingsmonteur. Dat is hij tot aan zijn dood in 1973 gebleven.

Bronnen: 
  • E-mail Joke Slangen, 2 november 2016
  • Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Justitie: Archiefbescheiden betreffende Oud-Spanjestrijders, nummer toegang 2.09.99, inventarisnummer  172 
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.35-L.29
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.404-L.76
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.2-D.114-L.189
Auteur: 
Eric de Ruijter
Laatst gewijzigd: 
17-10-2018
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Verwarmingsmonteur
Overtuiging: 
Communist
Adres: 
Cornelis Anthoniszstraat 34-3
Woonplaats: 
Amsterdam
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
26-06-1937
Datum terugkeer: 
23-05-1938
Vader: 
Elbert Slangen
Beroep vader: 
Monteur
Moeder: 
Hendrika Jacoba Johanna van Vliet
Datum getrouwd: 
01-05-1940
Partner: 
Luise Johanna Grote