KAN, Hartog

Hartog
Kan
Geboren:
Arnhem
30 september 1906
Overleden:
kamp Ebensee (Oostenrijk)
18 februari 1945
Levensbeschrijving: 

Harry is verpleger van beroep en samen met zijn toekomstige vrouw Hinke Kerner, Trijn Hulleman, Janny Scheele en de arts Gerrit Kastein vertrekt hij met een ambulancevliegtuig naar Spanje. Dit ambulancevliegtuig was mogelijk gemaakt door de commissie Hulp aan Spanje dat met een collecte voldoende geld hiervoor had weten in te zamelen.

Het stel komt te werken in het hospitaal van Murcia, wat al snel was uitgegroeid tot tot een groot complex van vier hospitalen en met ruimte voor 1100 bedden. Wanneer de röntgenassistent in het hospitaal zelf langdurig ziek wordt, moet er een nieuwe assistent worden opgeleid. De keuze valt op Harry en na een korte stoomcursus kan hij beginnen. De eerste dagen, zo vertelt hij in een brochure van de commissie Hulp aan Spanje, worden alleen doorlichtingen gedaan om de afgelopen achterstand die door ziekte en gebrek aan materiaal was ontstaan, in te lopen. “In 3 dagen tijd werden 150 man doorgelicht!”

Het grote voordeel van werken met een röntgenapparaat wordt al snel duidelijk, operaties die normaal gesproken uren duren omdat eerst nog gezocht moet worden naar de scherf of kogel, kunnen nu middels de techniek binnen een kwartier worden uitgevoerd. Met hulp van de Centrale Sanitaire Internationale komt er later zelfs een draagbaar röntgenapparaat, zodat opnamen vanaf dan ook aan het bed gemaakt kunnen worden en de patiënt niet meer per se hoeft te worden vervoerd.

Hinke is in de tijd dat zij in Spanje werken veel ziek. Hierom keren Harry en Hinke, na veertien maanden in Spanje te hebben gewerkt, terug naar Nederland. Op 15 september 1937 trouwen zij in Amsterdam.

In de oorlog wordt Harry er bij een passencontrole in de trein uitgepikt. ‘Jij bent een Jood, meekomen’ snauwt één van de Duitsers tegen hem. Uit angst om ook meegenomen te worden doet Hinke noodgedwongen of zij haar eigen man niet kent. Harry wordt voor haar ogen afgevoerd. Eenmaal thuis beweegt ze hemel en aarde om haar Harry vrij te krijgen. Het mag niet baten. Hij wordt op transport gezet naar Westerbork en komt om in kamp Ebensee in Oostenrijk op 18 februari 1945. 

Bronnen: 
  • Interview H. Piersma met Dinie Heroma.
  • B.H. Sajet, A. Blauw, N. Diamant, Wij werkten in Spanje, ervaringen van het Hollandse medische personeel in Spanje, met bijdr. van B.H. Sajet, A. Blauw, N. Diamant e.a. (Medisch-Hygiënisch Commitee van "Hulp aan Spanje": 1939).
  • IISG collectie: Hulp aan Spanje. Maandelijksch informatiebulletin. Uitg. van de Commissie Hulp aan Spanje.
  • IISG collectie: ISG BG K89/71
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.403-L.14
Auteur: 
Seran de Leede
Laatst gewijzigd: 
07-06-2016
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
verpleger
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
00-10-1936
Datum terugkeer: 
14-08-1937
Vader: 
Jacob Kan
Moeder: 
Perlina Hoogstraal
Datum getrouwd: 
15-09-1937
Partner: 
Hinke Kerner