SCHEELE, Janny

Janny
Scheele
Geboren:
Axel
30 september 1895
Overleden:
Amsterdam
1981
Levensbeschrijving: 

Janny Scheele kwam drie weken voor haar 19de  verjaardag vanuit Wijk aan Zee in Amsterdam aan en werd inwonend dienstbode bij gegoede burgerij achter het Concertgebouw in Amsterdam-Zuid (Wanningstraat en Lomanstraat). In 1918 vertrok ze naar Woensel, toen nog een landelijk dorp vlakbij Eindhoven. Via Rotterdam kwam ze in 1922 weer terug in Amsterdam, werd leerling-verpleegster en woonde tot 1926 intern in het Wilhelmina Gasthuis. Daarna werd Janny kraamverpleegster.

In oktober 1936 vertrekt Janny Scheele samen met  de verpleegkundigen Trijn Hulleman, Hinke Kerner, Harry Kan en Henny Peeks en met de arts Gerrit Kastein naar Spanje. Ze werkt in het ziekenhuis van Murcia en daarna in het hospitaal van de Internationale Brigades in Benicasim aan de Middellandse Zee. Op 10 april 1937 krijgt Janny Scheele - vanwege gezondheidsredenen - van de commandant van de basis van de Internationale Brigades in Albacete toestemming naar Nederland terug te keren. Ze krijgt 150 pesetas mee als reisgeld. Na zes maanden in Spanje is Janny weer terug in Amsterdam.

De rest van haar werkzame leven bleef ze kraamverpleegster. In 1970 verhuisde Janny Scheele naar een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord waar ze elf jaar later op 86-jarige leeftijd overleed.

Bronnen: 
  • IISG collectie Nederlandse deelnemers aan de Internationale Brigades in de Spaanse burgeroorlog
  • La sanidad en las Brigadas Internacionales,  Manuel Requena Gallego,Rosa María Sepúlveda Losa, p.172n
  • Zeeuws Archief, Middelburg
  • Stadsarchief Amsterdam – Indexen
  • Archief Internationale Brigades, Mosko, RGASPI F.545-Op.2-D.112-L.40
Auteur: 
Ton Hegeraad, Seran de Leede
Laatst gewijzigd: 
31-01-2023
Overige gegevens
Sekse: 
vrouw
Functie: 
verpleegster
Adres: 
Wodanstraat 22 huis
Woonplaats: 
Amsterdam
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
00-10-1936
Datum terugkeer: 
00-04-1937
Vader: 
Jan Scheele
Beroep vader: 
Voerman
Moeder: 
Elisabeth Goossen