Willem Voetee kwam op 6 november 1937 Spanje binnen via Massanet. In zijn groep van meer dan 40 vrijwilligers bevonden zich de Nederlanders Marinus Boot, Sally Dormits. Dirk Herlaar en Andries Ubeda.
Over zijn verblijf in Spanje is weinig terug te vinden. Vast staat alleen dat hij in mei 1938 in de gevangenis van Badalona ( bij Barcelona) zat. De reden daarvan is onbekend. In die maand mei 1938 ontsnappen uit de gevangenis van Badalona acht gevangenen. Andries Ubeda is een van hen en hij legt als hij op tamelijk spectaculaire wijze Parijs heeft weten te bereiken een verklaring af bij de Nederlandse consul aldaar. Onder de ontsnapte gevangenen bevond zich volgens hem Willem Voetee uit Arnhem – waar hij verder geen mededelingen over doet.
Op een niet gedateerd document uit de archieven van de Internationale Brigaden blijkt dat Voetee daarvoor of daarna opgesloten zat in Casteldefells ( iets ten zuiden van Barcelona) samen met Albert Smits, Cor Hoogveld, Lambertus Duits, en Arend Broek.
Deze gevangenis had een bijzonder slechte naam. Volgens een rapport van een onderzoekscommissie van de Internationale Brigades (augustus 1938) werden gevangenen er slecht behandeld; er was weinig te eten en de hygiëne was uitermate belabberd. De hele directie van dit “casa prevención” werd in september 1938 gearresteerd.
Hoe lang Voetee waar vast gezeten heeft is onbekend. Onduidelijk is dus ook of hij nog terug gegaan is naar het front. In november ’38 staat hij op de zogeheten Schlosser-lijst, de door de laatste Nederlandse consul in Barcelona opgestelde lijst van vrijwilligers die na het ontbinden van de Internationale Brigaden onder toeziend oog van de Nederlandse autoriteiten per trein terugkeren naar Nederland. Op 5 december 1938 komen zij in Roosendaal aan.
Over het verdere leven van Voetee ontbreken gegevens.
- Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.35-Ll.171, 179
- Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.403-L.4
- Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.404-L.84
- Nationaal Archief 2.09.45, Den Haag, Ministerie van Justitie: Rijksvreemdelingendienst (RVD) en Taakvoorgangers, nummer toegang 2.09.45, inventarisnummer 1569
- • Nationaal Archief, 2.05.03, Ministerie van Buitenlandse Zaken, A-dossiers 1815-1940, A-197-bis Spanje, Hulp en Bijstand i.v.m. onlusten in Spanje, inv. nr 1677