MILL, Arie van

Adriaan
van
Mill
Geboren:
Amsterdam
26 januari 1904
Levensbeschrijving: 

Volgens een aantekening in het Amsterdamse bevolkingsregister geeft de echtgenote van Van Mill in 1938 door dat haar man krijgsgevangene is in Spanje. Hij zit dan in Burgos. In een brief dd. 19 januari 1939 van de Nederlandse Gezant in Saint Jean de Luz in Frankrijk, vlak over de grens met Baskenland, aan de Minister van Buitenlandse zaken in Den Haag, wordt dit bevestigd: 

.... . Eind December ontving ik een officieel bericht, dat het aantal (gewezen)Nederlanders, zich bevindende in het concentratiekamp San Pedro de Cardeña bij Burgos, 24 bedraagt.” 

Arie van Mill staat op een bij deze brief gevoegde lijst van deze 24 krijgsgevangen Nederlanders.Later komt hij in het kamp Miranda de Ebro terecht - volgens het verslag van lotgenoot Sake Visser. In het Nationaal Archief bevindt zich een brief, ondertekend door van Mill, en gericht aan de Nederlandse consul in San Sebastian. De brief is van 28 augustus 1939, na het verlies van de Republiek en de consolidatie van het Franco-bewind. In de brief wijst van Mill er op dat inmiddels Noren, Amerikanen, Engelsen, zelfs Cubanen zijn vrijgelaten en dat het gezien de dreigende internationale  situatie belangrijk is dat ook de Nederlanders binnenkort vrijkomen. Daarna ontbreekt echter ieder spoor van Van Mill en dat is merkwaardig omdat over de krijgsgevangen Nederlanders intensieve correspondentie is gevoerd tussen de Nederlandse overheid en haar vertegenwoordigers - eerst in Den Haag, later in Londen. Veel krijgsgevangenen, die Spanje via Portugal verlieten, hebben zich in de jaren '42-'43 aangesloten bij het Nederlandse leger. Over van Mill vooralsnog geen documentatie.

Arie van Mill was de oudste in een gezin met vijf kinderen en groeide op in de Amsterdamse Oosterparkbuurt en woonde na zijn trouwen in 1930 in de naastgelegen Indische Buurt. In mei 1937 komt Arie van Mill aan in Spanje. Hij krijgt een militaire opleiding in Albacete en vertrekt op 15 juni, waarschijnlijk naar de XIde Internationale Brigade in Madrid, samen met 21 andere Nederlanders. De XIde brigade maakt deel uit van 35ste  Divisie onder bevel van generaal Walter (Komintern-naam voor de Pool Karol Swierczewski, officier in het Rode Leger). De XIde Brigade wordt op 7 juli samen met nog vier Internationale Brigades ingezet als onderdeel van een groot Republikeins legeroffensief om de druk op het deels belegerde Madrid te verlichten: de slag om Brunete. Op 24 augustus is de 35ste Divisie met de XIde Internationale Brigade en met nu ook de XVde Internationale Brigade in Aragon. In totaal maken nu vier Internationale Brigades deel uit van een offensief om Saragossa te veroveren op de Franco-rebellen: de slag bij Belchite. Op een summiere beoordelingslijst van circa 150 Nederlandse vrijwilligers, opgemaakt rond de jaarwisseling 1937 op 1938, komt Arie van Mill nog voor. In 1938 moet hij krijgsgevangen zijn gemaakt door de fascisten, waar en wanneer in dat jaar is niet bekend. 

 

 

Bronnen: 
  • Nationaal Archief, 2.05.286, Gezantschap Spanje 1939-1954 – inventarisnr 653
  • www.spanvis.nl ( site in bewerking) - verslag van Sake Visser
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.2-D.282 
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.403-L.3
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.403-Ll.5, 22-23
  • Archief Internationale Brigaden, Moskou, RGASPI F.545-Op.6-D.404-L.56
  • Stadsarchief Amsterdam
Auteur: 
Ton Hegeraad, Yvonne Scholten
Laatst gewijzigd: 
01-04-2021
Overige gegevens
Sekse: 
man
Beroep: 
Heier
Adres: 
Perlakstraat 3a"'
Woonplaats: 
Amsterdam
Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 
20-05-1937
Gewond: 
ja
Vader: 
Aart van Mill
Beroep vader: 
Machinist N.S.
Moeder: 
Maria Magdalena Friede
Datum getrouwd: 
27-02-1930
Partner: 
Elisabeth Frederika Maria Groot
Kinderen: 
1 dochter